Ati primit sau nu cardul de sanatate, sase aspecte, bine de stiut

medic_familie

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie sunt serios preocupate de afirmatiile recente ale conducerii CNAS, privind cardul de sanatate, afirmatii care reprezinta presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor noastre si creeaza neclaritati in randul populatiei.

1.Cardul de asigurat are rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din INTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii, etc. Posesorii de card trebuie sa cunoasca faptul ca odata cu intrarea in functiune a acestui proiect, de fiecare data cand vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, acestea vor putea fi oferite numai in baza cardulului, atat la medicul de familie cat si la orice alt cabinet, spital, farmacie.Pentru a asigura succesul acestui proiect, ne exprimam speranta ca toti furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeasi deschidere precum medicii de familie, asigurandu-si logistica necesara. Din pacate, avem experienta neplacuta cu reteta electronica, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberata pacientilor externati decat de catre o mica parte din spitale.

2.Cardul va fi initializat cu ocazia consultatiilor. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Pe masura prezentarii la consultatii, pacientii posesori de card il vor prezenta in mod obligatoriu, ocazie cu care va fi initializat. Pacientii vor trebuie sa retina in mod obligatoriu si codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca. Din respect pentru suferinta bolnavilor si pentru meseria noastra, nu vom accepta perturbarea activitatii cabinetelor pentru a activa cardurile pacientilor care nu au nevoie de consultatie.

3.Pentru a functiona, cardul de asigurat necesita obligatoriu achizitionarea cititoarelor de card de catre toti furnizorii de servicii medicale asigurate de catre CNAS. Cardul este un vechi proiect al CNAS, conceput de la inceput fara un capitol privind distributia si implementarea. Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi(blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri. Cu toate acestea, din dorinta de a fi sprijin constant pacientilor, precum si din dorinta transparentei privind cheltuirea banilor sanatatii, medicii de familie isi vor cumpara cititoare de card, asa cum si-au cumparat imprimante laser, programe de cabinet, semnaturi electronice, tonere si hartii nenumarate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete. Respingem sugestiile nepotrivite ale conducerii CNAS prin care pacientii sunt sfatuiti sa-si aleaga medicul de familie in functie de data achizitionarii cititorului de card si nu cum este firesc, dupa competenta, reputatie, disponibilitate!

Inca 3 aspecte cititi aici: http://www.testatinromania.ro/precizari-ale-medicilor-de-familie-privind-cardul-de-asigurat/#x2vcUdorefZpt5mK.99

—————————————————————————————————————————————————-

regular_smile……la doctorul de familie…..

Merge Gheo la doctor. Îl întreaba doctorul:
– Fumezi?
Sta Gheo sa se gândeasca. Raspunde în doi peri,
facând din mâna în stânga şi în dreapta:
– Aşa şi aşa…
– Ce înseamna “aşa şi aşa”? Cam cât?
– Pai ce sa zic eu? Cam 4 pachete pe zi.
– Sex faci?
– Aşa şi aşa. Cam de 5 ori pe zi.
– Aha. Dar de baut, bei?
– A, da! De baut, beau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2