Au fost consumate resursele planetei pentru anul 2016

imago71578128h

Din data de 8 august, poreclită “Earth Overshoot Day”, resursele planetei destinate anului curent sunt epuizate. După estimările oamenilor de știință, au fost deja epuizate toate resursele pe care Pământul le poate înlocui în acest an. Iar acest punct este atins tot mai devreme în fiecare an.

Omenirea întinde tot mai mult  limita capacității planetei noastre. Duminică este ultima zi din anul 2016 în care mai avem ceva resurse în contul nostru global. De luni, 8 august, resursele naturale care se pot regenera pe parcursul unui an sunt deja consumate. Acest lucru a fost anunțat de organizația de conservare a naturii, WWF (World Wide Fund for Nature). “Earth Overshoot Day” a sosit anul acesta mai devreme cu cinci zile decât anul trecut, în 2015 resursele s-au epuizat pe data de 13 august. Pentru restul anului omenirea treăiește din rezervele ascunse ale planetei.

Ziua epuizării resurselor este determinată prin estimările Global Footprint Networks. Ei merg pe conceptul “amprentei ecologice”, care arată ce suprafață este necesară pentru a asigura toate resursele, inclusiv alimentarea cu energie. O mare influență o are, spre exemplu, consumul de apă, producția de alimente, locuințele și combustibilii.

Doar în cazul emisiilor de dioxid de carbon, potrivit WWF acestea s-au dublat din anii 1970 și până în prezent. Ele joacă un rol important în amprentă: în cazul emisiilor de CO2 se calculează ce suprafețe de pădure ar fi teoretic necesare pentru ca gazele cu efect de seră să fie neutralizate sau eliminate din atmosferă. Pentru că volumul emisiilor este într-o continuă creștere, acest lucru produce majorarea amprentei ecologice a omenirii. Emisiile de CO2 contribuie deja în proporție de 60% la amprenta ecologică.

Urmările oceanelor supraexploatate, pădurilor defrișate masiv și a volumul mare de emisii toxice determină, printre altele, schimbări climatice și o reducere a biodiversității. În cazul celei din urmă, Living Planet Index arată pentru ultimele patru decenii o scădere a diversității biologice cu 52%. În medie numărul animalelor investigate, indiferent că este vorba despre mamifere, păsări, reptile, amfibieni sau pești, a scăzut la jumătate, spun cei de la WWF.

http://www.n-tv.de/wissen/Belastungsgrenzen-der-Erde-sind-erreicht-article18349891.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 9 =