Au fost descoperite șapte planete asemănătoare cu Pământul

Oamenii de știință au descoperit șapte planete asemănătoare Pământului în jurul unei stele pitice. Pe trei planete din acest sistem pe nume Trappist-1 ar putea avea apă în stare lichidă și astfel ar putea fi capabile să susțină viața.

Astronomii au descoperit în total șapte planete asemănătoare Pământului, ce se rotesc în jurul unei stele pitice roșii, în vecinătatea noastră cosmică. Șase din aceste exoplanete sunt situate în zona de temperatură moderată, în care apa s-ar putea afla în stare lichidă, o condiție esențială pentru existența vieții, așa cum o cunoaștem noi. Trei dintre aceste planete ar putea să prezinte chiar și oceane la suprafața lor, precum și o atmosferă asemănătoare cu cea a planetei noastre, scriu cercetătorii din echipa lui Michaël Gillon de la Universitatea Liège din Belgia pentru revista britanică de specialitate, “Nature”. Astfel că sistemul stelar aflat în apropiere, pe nume Trappist-1 face parte din cele mai interesante locații pentru căutarea de viață extraterestră. Însă oamenii de știință nu au indicii că aceasta ar exista.

Descoperirea a trei exoplanete a fost anunțată anul trecut de aceeași echipă. A fost prima descoperire de exoplanete care să orbiteze o pitică roșie, unul dintre ceie mai comune tipuri de stele din galaxia noastră, Calea Lactee. Alte patru planete din jurul acestei stele au fost descoperite de cercetători prin observații atente prin telescop. Toate cele șapte sunt aproximativ la fel de mari ca și Pământul, diametrul lor măsoară între 75-113% din cel al Pământului, masele lor sunt aproximate între 41-138% din masa Pământului. Este vorba cel mai probabil despre planete stâncoase.

Sistemul stelar este situat la o distanță de fix 40 de ani lumină de sistemul nostru solar, în constelația Vărsător. Un an lumină este distanța parcursă de lumină într-un an de zile. În căutarea după viață extraterestră acest sistem este astăzi cea mai bună variantă, subliniază co-autorul Brice-Olivier Demory de la Universitatea Bern, într-o declarație. Cu ajutorul viitoarelor telescoape spațiale va fi posibil să se detecteze posibile straturi de ozon din atmosferele acestor planete. O astfel de descoperire ar putea să ne spună că există activitate biologică la suprafața lor, spune Demory. Cu toate acestea, de la această distanță nu se va putea stabili cu exactitate dacă există într-adevăr activitate biologică la suprafață.

http://www.n-tv.de/wissen/Sieben-erdgrosse-Planeten-entdeckt-article19714886.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2