AUDI IMPLICAT IN ACTIUNI NAZISTE

Auto Union  / Jubilaeumsmagazin Historie

Audi și implicarea nazistă
Audi scrie despre istoria ei. Potrivit unui studiu recent, compania ce a pus bazele actualului producător auto a fost implicată mai profund în sistemul nazist decât se credea anterior. SS-ul a ridicat un lagăr de concentrare special pentru companie.

Producătorul auto reacționează la un studiu cu privire la rolul companiei predecesoare, Auto Union, în sistemul de muncă forțată de sub socialismul național. Audi a adoptat un număr de poziții corespunzătoare în cadrul companiei. Conform unui purtător de cuvânt, textele au fost schimbate, atât în muzeul companiei, cât și pe pagina web.

Interpretarea dată de constructorul auto față de studiul comandat a fost în direcția șefului companiei din acea vreme care a fost mai profund implicat în sistemul nazist decât s-a crezut anterior iar aici se face referire în special la fostul șef al Auto Union, Richard Bruhn. Președintele consiliului Audi Peter Mosch, vrea să se asigure că va fi înlăturat un fond de pensii numit în anii 50 de Bruhn. Studiul, intitulat “Economia de război și forța de muncă de la Auto Union AG din Chemnitz din al doilea război mondial” este deja disponibilă în librării de luni.

Potrivit studiului, compania-strămoș a Audi a exploatat mii de prizonieri ai socialismului național, prin muncă forțată. În șapte lagăre de concentrare, ce au fost ridicate de SS special pentru Auto Union, au trebuit să lucreze peste 3700 de prizonieri. Peste 16.500 de prizonieri care nu au fost incluși în lagărele de concentrare au lucrat, de asemenea, pentru Auto Union în orașele săsești Zwickau și Chemnitz. Aproximativ un sfert dintre prizonieri erau evrei. După fuziunea cu fabrica de motoare NSU, Auto Union a fost redenumit în 1969 în Audi.

Audi, ca filială a VW, a permis să îi fie analizată istoria deja în anii 90. Grupul este, de asemenea, implicat cu toate brandurile sale, în fondarea în anul 2000 a Fundației pentru Memorie, Responsabilitate și Viitor (ECC), care de la sfârșitul anului 2006 acordă 4,4 miliarde de euro la familiile a peste 1,6 milioane de foști muncitori forțați de dictatura nazistă.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/audi-aendert-ns-zeit-darstellung-studie-zur-zwangsarbeit-auto-union-a-971705.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 73 =