Aurul alb al Italiei devine brusc un păcat

Marmura albă de Carrara este renumită la nvel mondial. Prețiosul material este apreciat peste tot în lume și cu atât mai mult de muncitorii italieni. Dar producția sa creează cantități mari de deșeuri și praf. Iar nu oricine este dispus să aștepte.

De sute de ani marmura albă din regiunea italiană Carrara îi fascinează în special pe artiști și pe conducători. Julius Caesar a fost modelul după care geniul renascentist Michelangelo a creat statuia “David”, iar coloanele de piloni trălucitori din Piața San Pietro au fost modelate cu marmură din Toscana. Chiar și creații arhitecturale moderne, precum Opera din Oslo sau Moscheea Șeicului Said din Abu Dhabi. “Marmura este lumină ce s-a transformat în piatră”, spun locuitorii, mândri de faimoasa lor marmură.

Marmura Carrara are adepți în toată lumea, a declarat Erich Lucchetti, președintele Asociației Patronale Confindustria din provincia Carrara, fiind el însuși antreprenor în acest domeniu. Acesta a declarat că are succes prin vânzarea produselor proprii, în ciuda concurenței venite din India sau China. Chiar și în timpul recesiunii de după criza financiară din anul 2008, sectorul nu a avut de suferit. Aproape un milion de tone de marmură au fost extrase doar în anul 2016 din peste 80 de cariere din Carrara, inclusiv 150.000 de tone de marmură de cea mai ridicată calitate, numită “statuario”. Acest sector deține peste 4400 de angajați, potrivit asociației Confindustria.

Dar una dintre cele mai profitabile afaceri italiene de nișă este pusă sub presiunea inovației, pentr a deveni o activitate mai curată. În spatele acestui apel stă în special primarul din Carrara, care de la surprinzătoarea sa alegere în iunie este un adevărat activist ecologic. Francesco de Pasquale spune că este nevoie de o serie de reguli, care a fost reprezentat de mișcarea populistă “Cinci Stele” și a pus capăt unei tradiții de 60 de ani în care au fost aleși doar primari cu orientare politică de stânga. Predecesorii săi în acest oraș cu mai puțin de 60.000 de locuitori au avut legături prea strânse cu sectorul prelucrării de marmură încât să facă vreo schimbare.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Italiens-weisses-Gold-ist-ploetzlich-eine-Suende-article20136629.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − 23 =