Aurul rămâne de neclintit

2-format2101

Aurul are un început de an strălucitor, la fel ca și anul trecut. 2016 a continuat însă cu pierderi substanțiale de curs pe la mijlocul anului. Anul acesta ar putea fi cu totul altfel.

În SUA rata inflației din luna decembrie anul trecut s-a ridicat la 2,1%. Astfel ea a fost dublă față de anul precedent. Pe termen scurt efectul de bază în cazul prețului petrolului va ridica și mai mult rata inflației. Sortimentul WTI costa în februarie 2016 încă 26,21 dolari pe baril. Astăzi petrolul este de două ori mai scump. Efectul se va slăbi din luna martie. Dar și pe termen mediu rata scumpirii ar putea să se majoreze. Valabil în special pentru SUA.

Răspunzător pentru noua tendință este noul președinte american Donald Trump. El este evident dispus să impună restricții comerciale. Chiar din prima zi la birou Trump a desființat Acordul Comercial Trans-Pacific. Pentru mărfuri care sunt importate în SUA, el amenință cu introducerea de taxe vamale de până la 35%. Faptul că SUA importă în mod cronic mai mult decât exportă este unul din motoarele principale pentru creșterea semnificativă a inflației.

În plus, Trump ar putea introduce o relație directă între inflație și salariul minim pe economie. Deja de la instalarea sa el a majorat salariile cu trei procente. Dacă va demara acum programul său de infrastructură în valoare de miliarde de dolari, atunci prețurile se vor majora și mai mult.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Gold-bleibt-unverzichtbar-article19678506.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =