Australia a anunțat crearea unui “superminister” de interne

Australia a anunțat marți crearea unui nou “superminister” de interne, care include serviciile de informații interne, poliția și controlul frontierelor, pentru o mai bună luptă împotriva terorismului, relatează AFP.

Noul Departament al Afacerilor Interne, inspirat din “Home Office”-ul britanic, va fi condus de actualul ministru al imigrației Peter Dutton.

“Am anunțat cea mai importantă reformă în peste 40 de ani de servicii de informații și de securitate internă”, a declarat la Canberra prim-ministrul Malcolm Turnbull.

“Luăm cele mai bune elemente ale serviciilor noastre de informații și securitate națională și le ameliorăm. Dacă teroriștii evoluează în metodele lor, noi trebuie să evoluăm în răspunsurile noastre”, a adăugat el.

Autoritățile australiene se tem de noi atacuri jihadiste după patru atentate, între care uciderea unui angajat al poliției din Sydney de către un adolescent de 15 ani, care au vizat țara în ultimii ani.

Douăsprezece atacuri au fost dejucate și șaizeci de persoane inculpate după ce nivelul de alertă a fost ridicat în septembrie 2014.

Australia este criticată în mod repetat de organizațiile de apărare a drepturilor omului, chiar și de ONU, pentru politica sa extrem de dură față de solicitanții de azil.

Marina sa respinge sistematic bărcile cu imigranți ilegali. Cei care reușesc să ajungă pe coastele ei sunt plasați în centre de detenție din afara Australiei, ca la Manus în Papua-Noua Guinee sau în Nauru, o mică insulă din Pacific, în timp ce cererea lor de azil este examinată.

Însăși existența acestor tabere stârnește de ani de zile furia ONG-urilor care denunță condițiile de viață de acolo, lipsa totală de perspective pentru deținuți, încălcările drepturilor omului, încercările de autovătămare și suicid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − = 23