Australia, groapa de gunoi atomică al lumii

nuclear-waste

Căutarea după instalații de eliminare a deșeurilor atomice este dificilă. Nimeni nu vrea gunoi radioactiv. Dar la capătul celălalt al lumii se anunță un voluntar. Un depozit nuclear în regiunile nepopulate ale Australiei? Poate fi acest lucru un model de afacere?

Energia atomică este controversată. După dezastrul nuclear de la Fukushima în anul 2011 Germania s-a decis împotriva energiei atomice. Franța în schimb rămâne relaxată în această privință. Vecinul Germaniei vinde energia atomică la prețuri de energie verde, stații de siguranță nucleară, fără poluare, curat și prietenos cu mediul înconjurător. Beneficiile sunt greu de ignorat. Dar la întrebarea privind depozitarea cantităților uriașe de deșeuri radioactive, francezii nu doresc să răspundă. După legea federală germană, o parte din acestea trebuiesc depozitate cel puțin încă un milion de ani.

Pentru această problemă pare să fi apărut din senin o soluție. Dintr-un colț neașteptat al lumii se anunță un voluntar: Australia se oferă să fie groapa de gunoi atomică a lumii. Aparent unii simt aici un potențial enorm pentru afaceri. După cum scriu cei de la Financial Times, statul australian de sud promite venituri de cel puțin cinci miliarde de dolari australieni prin importul de deșeuri atomice, echivalentul a circa 3,2 miliarde de euro.

Într-un raport oficial se spune că depozitarea intermediară și facilitățile de eliminare a deșeurilor sunt rentabile. Depozitele provizorii ar putea intra în funcțiune la finele anilor 2020 și ar putea gâzdui 13% din totalul deșeurilor radioactive din toată lumea. Astfel ar crește imaginea Australiei în lume, pentru că acest lucru ar rezolva o problemă critică. De asemenea, din punct de vedere financiar s-ar merita foarte mult.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Australien-als-nukleare-Muellkippe-der-Welt-article17010716.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =