UNESCO se pronunță asupra pădurii din Tasmania şi Marea Barieră de Corali
Un plan australian de defrişare a 74.000 de hectare de pădure protejată din Tasmania, va fi discutat la reuniunea organizației culturală a ONU, care va începe duminică, în Qatar. Pădurea tasmaniană face parte din UNESCO World Heritage Site ( Patromoniul Mondial UNESCO), dar guvernul australian vrea acest statut revocat. Astfel, mii de oameni din Tasmania au protestat, sâmbătă, împotriva acestei miscări.
Dar, în cazul în care planul va primi aprobare, Australia ar putea deveni prima națiune dezvoltată, care va anula statutul de padure protejată, din motive economice. Un alt loc australian protejat, Marea Barieră de Corali, este, de asemenea, dezbătut la reuniunea UNESCO a Comitetului Patrimoniului Mondial din Doha. Canberra speră să descurajeze UNESCO de la declansarea recifului din “statutul pe cale de dispariție”, din cauza poluării. Oficialii australieni spun că nivelul de poluarea chimică industrială de la recif a scăzut semnificativ din cauza practicilor agricole și industriale mai bune.
Cu toate acestea, criticii spun că aprobarea proiectului de depozitare a sedimentelor dragate în Marea Barieră de Corali, Marine Park, ca parte a unui proiect pentru a crea unul dintre cele mai mari porturi de cărbune din lume, reprezintă o amenințare gravă pentru recif. Oamenii de stiinta au avertizat că sedimentul ar putea sufoca sau otravii coralii.
UNESCO este, de asemenea, de așteptat să reclasifice alte locuri din lume ca arii protejate, inclusiv Inca Trail în Peru, Rani-ki-Vav stepwell în India și picturile Chauvet Cave în Franța.
http://www.bbc.com/news/world-asia-27857337