Austriecii simulează o misiune pe Marte

Cinci astronauți se declară pregătiți pentru a trăi și lucra timp de patru săptămâni în deșertul din Oman. Condițiile inospitaliere ar trebui să fie cât mai aproape posibil de condițiile de pe Marte. Criticii vorbesc despre o risipă de bani.

Soarele arde, în jur cât se poate vedea cu ochii nu este nimic altceva decât nisip și pietre. Întinderea inospitalieră a deșertului din Oman este locul perfect pentru Alexander Soucek: se dorește simularea planetei Marte aici pe Pământ și de aceea este nevoie de un mediu care să fie cât mai asemănător planetei Marte. Locul acela a fost găsit în Oman. Soucek pregătește această simulare a unei misiuni pe Marte pentru Forumul Spațial Austriac. Posibile misiuni pe Marte cu echipaj uman îi entuziasmează pe cercetători și pe astronauții din China, precum și pe cei din Europa sau SUA.

Astronauții vor petrece patru săptămâni pe peninsula arabă în luna februarie a anului viitor, ca și cum ar fi coborât pe planeta Marte. Patru bărbați și o femeie vor testa apoi ce tipuri de echipament și vehicule sunt potrivite pentru o astfel de misiune, dacă sera gonflabilă este într-adevăr capabilă să producă legume și felul în care se vor comporta membrii echipajului în situații extreme. În caz de probleme, trebuie să se descurce singuri, singurul contact cu exteriorul fiind centrul de control din Innsbruck.

Pentru misiunea AMADEE-18 sunt alocate fonduri în valoare de jumătate de milion de euro, mare parte finanțări obținute de la parteneri din industrie și investitori privați. Există persoane care critică proiectul spunând că este o risipă clară de bani. Majoritatea oamenilor folosesc zi de zi tehnologii care pot fi adaptate spațiului cosmic, fără să își dea seama de asta spune însă Gernot Grömer, liderul proiectului.

http://www.n-tv.de/wissen/Osterreicher-simulieren-Mars-Mission-article20128837.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 5