Autoritățile americane au publicat normele privind combaterea imigrației ilegale și vor grăbi expulzările

Administrația președintelui american Donald Trump a publicat marți noile directive privind controlul imigrației, printre acestea numărându-se accelerarea procesului de repatriere a imigranților ilegali și angajarea a încă 15.000 de noi agenți, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE.

“Creșterea imigrației ilegale la granița de sud a depășit posibilitățile agențiilor și resursele federale și a creat o vulnerabilitate semnificativă pentru securitatea națională a SUA”, se arată într-un comunicat emis de către Departamentul pentru Securitate Națională, care subliniază că aproape toți cei aproximativ 11 milioane de imigranți aflați ilegal în SUA sunt în situația de a fi expulzați.

Noile directive, ce conțin normele de aplicare a ordinului executiv semnat de Donald Trump pe 25 ianuarie, presupun și o schimbare de politică, întrucât au în vedere expulzarea nu doar a imigranților ilegali acuzați de infracțiuni comise cu violență, ci și a acelora care au “abuzat” de asistența socială oferită de autoritățile americane ori care sunt sunt susceptibili să reprezinte “un risc pentru siguranța publică și securitatea națională”.

Autoritățile americane au stabilit astfel șapte nivele de prioritate pentru expulzarea imigranților ilegali, pe primul nivel fiind cei care au fost condamnați pentru diverse infracțiuni, urmând apoi cei puși sub acuzare, chiar dacă împotriva lor justiția încă nu a dat un verdict.

Departamentul pentru Securitate Națională mai precizează că de la aplicarea legii — adică expulzarea — “nu va fi scutită nicio clasă ori categorie” de străini aflați în SUA fără acte în regulă.

Însă vor fi menținute măsurile de protecție a minorilor intrați ilegal în SUA, așa-numiții “dreamers”. De asemenea, aplicarea unora dintre măsurile din noile norme este condiționată de aprobarea lor de către Congres sau de încheierea unor acorduri cu alte state, cum ar fi un acord cu Mexicul pentru returnarea imigranților ilegali care nu sunt cetățeni mexicani.

Pentru aplicarea noilor măsuri, vor fi angajați încă aproximativ 10.000 de agenți în cadrul organismelor federale însărcinate cu controlul imigrației și alți circa 5.000 în cadrul vămilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 + = 45