Autoritățile americane vor să împiedice vânzarea Aixtron

img_0018

Planificata preluare a constructorului german de echipamente industriale Aixtron prin intermediul unui investitor chinez a dat naștere unor dezbateri aprinse în Germania, dar și între Berlin și Beijing. Acum se implică și guvernul american.

Conflictul privind preluarea constructorului specialist de echipamente, Aixtron, printr-o companie chineză, ajunge pe masa președintelui american Barack Obama. După cum anunță cei de la Aixtron, autoritatea americană competentă pentru investiții străine nu dorește ca afacerea să aibe loc, pentru că vede în aceasta un risc pentru siguranța națională a Statelor Unite ale Americii. Astfel că recomandă președintelui american să nu dea un aviz favorabil acestei preluări. Există doar 15 zile la dispoziție pentru a lua o decizie.

Recomandarea autorităților americane către Aixtron și către concernul chinez Grand Chip Investment este să abandoneze proiectul. Autoritățile americane au luat și alte măsuri pentru a împiedica preluarea. Conform rapoartelor media, serviciile secrete americane au subliniat că semiconductorul produs cu echipamentele Aixtron poate fi folosit și în scopuri militare. Aixtron a respins, cu toate acestea, orice fel de suspiciuni privind siguranța națională a unui stat și a explicat faptul că timp de 30 de ani guvernul a emis autorizații de export pentru echipamentele Aixtron. În China există deja astăzi sute de astfel de echipamente, care provin de la Aixtron și de la concurentul american Veeco.

Chiar și Ministrul German al Economiei și-a retras în urmă cu câteva săptămâni aprobarea pentru o vânzare către China ca urmare a avizului americanilor. Acest lucru a cauzat resentimente puternice din partea Chinei și a declanșat o dezbatere aprinsă privind protecționismul față de investițiile chineze în Germania.

Grand Chip Investment a lansat în iulie anul acesta o ofertă de 670 de milioane de euro pentru preluarea Aixtron. Compania produce echipamente industriale de producție pentru industria de cipuri, dar suferă în ultima perioadă datorită prețurilor scăzute și a costuril4o4r mari de dezvoltare, înregistrând pierderfi. Conducerea companiei a recomandat acceptcarea ofertei.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/US-Behoerde-will-Aixtron-Verkauf-verhindern-article19129086.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − 55 =