Autoritățile care gestionează 21 mld euro pe POIM, POC, POR și POCU, au fost acreditate

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a anunțat că s-a finalizat procesul de acreditare pentru autoritățile care gestionează Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR) și Programul Operațional Capital Uman (POCU), în condițiile în care România a transmis deja Comisiei Europene solicitări de rambursare în valoare de 172 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al MDRAPFE, remis vineri AGERPRES, alocările financiare aferente acestor programe operaționale însumează circa 21,67 miliarde euro fonduri europene.

Pachetele de documente necesare desemnării au fost transmise Autorității de Audit (AA) de către Ministerul Dezvoltării în lunile martie și aprilie, ulterior fiind demarate misiunile de audit.

“Desemnarea sistemelor de management și control pentru programele operaționale (condiție esențială pentru efectuarea rambursărilor de la Comisia Europeană) presupune evaluarea în vederea emiterii opiniei fără rezerve de către Autoritatea de Audit cu privire la conformarea la cerințele de acreditare”, precizează ministerul.

România avea desemnate, în luna ianuarie, autoritățile implicate în gestionarea și controlul a trei programe finanțate în perioada de programare 2014 — 2020, respectiv: Programul IPA de cooperare transfrontalieră România — Republica Serbia 2014 — 2020, Programul de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România — Bulgaria și Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, se mai spune în comunicat.

În luna iunie au fost acreditate autoritățile pentru alte trei programe, respectiv pentru Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri, Programul Operațional Capacitate Administrativă și Programul Operațional Asistență Tehnică 2014 — 2020.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, sfătuiește beneficiarii acestor programe să depună facturile în vederea decontării cererilor de plată în maximum 10 zile de la primirea acestora

“Fac un apel către beneficiari să depună facturile pentru a le asigura decontarea cererilor de plată în maximum 10 zile de la primirea acestora. Am transmis deja către Comisia Europeană solicitări de rambursare în valoare de 172 de milioane de euro”, a declarat Rovana Plumb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 54