Autoritățile fiscale americane cer investigații contabile în interiorul Facebook, iar compania refuză. Acum cazul va ajunge rapid în fața curții, înainte ca acuzațiile să devină prescrise. Este vorba despre artificii fiscale controversate.
Autoritățile americane investighează compania americană Facebook sub suspiciunea că la transferarea afacerilor sale internaționale către Irlanda în anul 2010 s-ar fi sustras nemeritat de la plata anumitor taxe. Acestea vor să ceară curții un control judiciar, după ce compania a pus la dispoziția autorităților doar informații sumare. Facebook a explicat faptul că se supune reglementărilor legale ale tuturor țărilor în care își desfășoară activitatea.
Facebook și-a mutat în anul 2010 afacerile în afara Americii de Nord, stabilindu-și sediul central în Irlanda, unde sarcina fiscală este una mai ușoară. Astfel că profilele corespunzătoare au fost transferate către filiala irlandeză. Dar acest transfer a inclus și platforma online, pe care utilizatorii postează comentarii. De asemenea, s-a convenit ca, costurile pentru dezvoltarea acesteia să fie împărțite.
Nu este un pas neobișnuit pentru companii de astfel de dimensiuni ca drepturile de proprietate intelectuală să fie transferate către Irlanda, acolo o parte din veniturile de pe plan internațional poate fi mai bine administrată. Printre altele, compania americană Apple a adoptat un model similar. În cazul Facebook, cu toate acestea, autoritățile fiscale americane au ajuns la concluzia, pe baza studiului informațiilor furnizate de companie, că mutarea acestor ramuri ale activității Facebook este problematică, din punct de vedere al valorilor declarate.
Facebook a contractat astfel o firmă de consultanță în acest sens, pentru a estima valoarea activelor transferate. Iar anchetatorii acuză faptul că evaluarea ar fi fost făcută la o sumă mult mai mică decât cea reală, pentru a se putea ocoli taxe. Iar acest lucru nu a influențat doar sarcina fiscală pentru anul 2010, ci și pentru anii ce au urmat.
Departamentul American de Justiție vrea să oblige compania printr-o hotărâre judecătorească să coopereze în cadrul anchetei demarate în anul 2013. Astfel că anchetatorii vor să înțeleagă mai bine, printre altele, cum au fost evaluați utilizatorii și platformele. După cum reiese dintr-un document al curții făcut public, Facebook nu ar fi pus la dispoziția autorităților documentele contabile solicitate, iar ultima dată limită a fost pe 17 iunie anul acesta. Anchetatorii mai au timp până pe data de 31 iulie, apoi acuzațiile se prescriu.