Auzul locuitorilor din marile orașe are de suferit

Cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului o companie de la Berlin prezintă un clasament al celor mai zgomotoase orașe. Din acest clasament reiese de asemenea că bătrânii din orașele mari stau rău cu auzul. Aplicații speciale ar putea să îi ajute.

Între poluarea fonică din marile orașe și pierderea auzului la oameni există o legătură directă, se arată într-un studiu. Compania berlineză Mimi Hearing Technologies a publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului un clasament ce coține 50 de orașe de mari dimensiuni pentru care specialiștii au adunat date privind nivelul de zgomot. La vârste înaintate locuitorii din Viena prezintă cea mai mică rată de pierdere a auzului, în timp ce locuitorii din New Delhi își pierd auzul tot mai des la vârste înaintate.

La Zürich poluarea fonică este una foarte redusă, în metropola chineză Guangzhou printre cele mai ridicate nivele. În Germania München se descurcă cel mai bine, orașul face parte din cele unde oamenii își pierd cel mai rar auzul.

Compania oferă aplicații care oferă informații privind nivelul auditiv al utilizatorilor, iar redarea sonorului se va adapta special după capacitatea auditivă a acestora. La dezvoltarea și optimizarea acestor aplicații s-a implicat și clinica universitară de la Berlin, Charité.

Pentru studiu au fost adunate date din testele de auz ale unui număr de fix 200.000 de utilizatori, cu ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) și a organizației norvegiene de cercetare, Sintef, cu privire la tema poluării fonice în orașe.

În medie oamenii din orașele zgomotoase și-au pierdut auzul cu zece ani mai devreme decât cei din orașele mai liniștite. Datele arată, potrivit experților, că pierderea auzului este legată direct sau indirect de poluarea fonică din localități. De asemenea, diminuarea auzului poate surveni în urma unor infecții, a unor tulburări genetice, a unor nașteri premature sau a abuzului de medicamente, spune Henrik Matthies, administrator al companiei.

http://www.n-tv.de/wissen/Das-Gehoer-von-Grossstadtmenschen-leidet-article19729096.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 + = 77