Avertisment de prudenta bancara, una din cinci banci poate falimenta usor

Snapshot 2014-10-26 17-55-22

Avertisment de prudenta bancara, 25 de bănci din Europa au picat la testul de sters la care au fost supuse 130 de institutii asa cum scriam cu ceva timp in urma, aici. Aceasta inseamna ca o banca din cinci poate falimenta cu usurinta in conditii similare crizei din 2008. Atentia trebuie sa fie cu atat mai mare cu cat unele dintre bănci sunt prezente şi în România asa cum rezulta din comunicatele oficiale in acest sens.

National Bank of Greece, Eurobank şi Piraeus Bank din Grecia, Bank of Cyprus din Cipru şi Veneto Banca din Italia, care activează şi pe piaţa din România, au picat testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE), în total, 25 de bănci din zona euro aflându-se în această situaţie.

Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Activele băncii elene în România se situau la sfârşitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro, în scădere de la 3,7 miliarde de euro în primul trimestru. Eurobank a înregistrat anul trecut în România pierderi de 40,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro în anul anterior. Piraeus Bank România, prezentă pe piaţa locală din anul 2000, deţine active în valoare de 2,05 miliarde euro, în creştere cu 15% faţă de 30 iunie 2013. Piraeus Bank România deţine 135 de sucursale şi are 1.628 de angajaţi. Dar mai mult puteti citi dupa un zambet care sa va faca mai optimisti…..

—————————————————————————————————————————————————-

regular_smile….pe timpul crizei…..

Doi şomeri stau pe o bancă în parc, înconjuraţi de porumbei.
– Ai adus pâine pentru porumbei? întreabă primul.
– Îmi pare rău, n-am mai avut bani, răspunde al doilea.
– Nu-i nimic, zice primul, îi mâncăm şi fără pâine…

—————————————————————————————————————————————————-

4bebd1178ef74

BONUS—–daca aveti un minut, destindeti-va aici, si aflati cum se recunoaste o criza financiara cand betivii falimenteaza comertul cu alcool

—————————————————————————————————————————————————-

Grupul National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, societatea de asigurare-reasigurare Garanta, societatea de servicii de investiţii financiare NBG Securities România şi NBG Leasing. Grupul Banca Românească a înregistrat în 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, în creştere de la 61,07 milioane de lei în 2012. La sfârşitul anului trecut, grupul Banca Românească deţinea active de 7,44 miliarde de lei.

Veneto Banca îşi desfăşoară activitatea pe piaţa românească în mod direct prin Sucursala Bucureşti, care numără o reţea de 22 de agenţii, dintre care 5 se află în Capitală.

În martie 2007, grupul Bank of Cyprus a intrat pe piaţa din Romînia, prin oferirea serviciilor de leasing, iar în iunie 2007, a devenit operaţională prima sucursală, la Bucureşti. Marfin Bank România a preluat anul trecut de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

Grupul Oesterreichischer Volksbanken se numără şi el printre cele 25 de instituţii bancare ce nu au reuşit să treacă testele BCE, se arată în comunicatul BCE. Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Nouă bănci dintre cele 25 care nu au trecut testele BCE sunt din Italia, printre care se numără şi Monte Paschi, a treia mare bancă italiană. În total, evaluarea a vizat 130 de instituţii bancare din zona euro. Analiza, care cuprinde testul calităţii activelor şi testul rezistenţei la şocurile economice, a arătat că 25 de bănci au nevoie de capital suplimentar în valoare de 25 de miliarde de euro, se arată în comunicatul BCE.

Dintre toate bancile, cea irlandeza are cele mai mari probleme despre care puteti afla aici.

Băncile care nu au îndeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie să prezinte planuri de corectare a situaţiei în decurs de două săptămâni, în care să explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse în aplicare în termen de nouă luni. BCE a realizat aceste teste în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană, luând în calcul situaţia activelor băncilor la 31 decembrie 2013. Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de instituţii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul să prevină producerea unor noi crize financiare.

 

 

 

 

 

 

Banca Centrala Europeana: 25 de banci din zona euro au picat testele de stres europene
de I.C. HotNews.ro
Duminică, 26 octombrie 2014, 13:17 Economie | Finanţe & Bănci

Banca Centrala Europeana a anuntat ca 25 de banci din zona euro din 130 au picat un test de stres fara precedent in acest sector, evaluand nevoia lor de capital la circa 25 de miliarde euro, transmite AFP.

Institutia monetara de la Frankfurt a anuntat ca bancile din zona euro ar trebui sa isi reevalueze activele pana la 48 de miliarde de euro.

Acest test “va spori increderea publicului in sectorul bancar (…) va ajuta la repararea bilanturilor si va face bancile mai rezistente si robuste. Acest lucru ar trebui sa faciliteze distribuirea de credit in Europa, ceea ce, la randul sau, va sustine cresterea economic “, a declarat Vitor Constancio, vicepresedintele BCE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 77