Avertizări pentru o criză economică mondială

85042502

Protecționismul, lipsa de încredere, populismul: victoria din alegeri a lui Donald Trump reaprinde temeri. Un război comercial se poate transforma rapid într-o criză financiară globală, spune directorul institutului IfW.

Președintele institutului IfW de la Kiel, Dennis Snower, avertizează cu privire la o nouă criză economică globală. Trăim un déjà-vu periculos al anilor 1930: protecționism, lipsă de încredere, populism, spune Snower pentru “Süddeutschen Zeitung”. El atenționează cu privire la consecințele pe care le poate avea victoria lui Trump în alegerile prezidențiale americane, dar și alte voturi surprinzătoare precum Brexit.

Dacă totul merge în același sens, atunci taxele vamale punitive ar putea declanșa un război comercial. China va întoarce favoarea, să nu existe îndoieli, spune Snower pentru presă. El face referire astfel la taxele vamale punitive propuse de Trump pentru bunurile de proveniență China, dar și din alte state. Dacă totul merge în această direcție, atunci poate izbucni în mod iminent o nouă criză financiară. Iar ramura financiară poate fi destabilizată prin politica economică a lui Trump.

Economistul în vârstă de 66 de ani vede Europa ca fiind răspunzătoare. UE este un experiment unic în care cooperarea transfrontalieră merge dincolo de politicile comerciale. Europa trebuie să demonstreze lumii întregi avantajele unei astfel de colaborări, pentru ca modelul european să se răspândească și nu ideile protecționiste precum cele ale lui Trump. Dar Europa are și ea probleme, poate continua ca și entitate unică doar dacă își rezolvă problemele sociale.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Oekonom-warnt-vor-Weltwirtschaftskrise-article19214466.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − 53 =