Bacteriile “mănâncă” epava vasului Titanic

În urma celebrului naufragiu ce a avut loc în anul 1912 au decedat 1500 de persoane. De atunci colosul de oțel stă liniștit pe fundul oceanului. Dar în câțiva ani epava ar putea să dispară complet, motivul fiind bacteriile care o descompun.

Scufundarea vasului Titanic este cea mai cunoscută catastrofă din istoria navigației. După coliziunea cu un iceberg în prima sa călătorie transatlantică de la Southampton (Anglia) la New York (SUA) vasul de lux s-a scufundat în noaptea dintre 14 și 15 aprilie 1912. Fix 1500 de oameni din peste 2200 aflați la bord au decedat. În scurt timp epava ar putea fi istorie. În anul 1985 vasul a fost descoperit pe fundul Oceanului Atlantic la o adâncime de 3800 de metri. Între timp ea nu mai este într-o stare la fel de bună, în aproximativ 15-20 de ani ea ar putea dispărea complet, fiind descompusă de bacteriile aflate în ocean.

Epava este acoperită cu rugină și organisme unicelulare, explică Antje Boetius, biolog marin la Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven, care se ocupă de cercetare marină și polară. Cercetătorii au descoperit în urmă cu câțiva ani o specie bacteriană în fulgii de rugină, care a fost denumită Halomonas Titanicae după locul descoperirii ei. Această bacterie se dezvoltă cel mai bine în temperaturi de peste 30 de grade, spune Boetius. Dar acolo unde se află epava temperatura este de maxim patru grade Celsius.

În adâncimile reci ale oceanelor resturile vasului ar trebui să fie, de fapt, protejate. Dar cu toate acestea microbii descompun părți ale navei în ciuda temperaturilor scăzute. Ele nu devorează carcasa vasului milimetru cu milimetru, ci o dizolvă pur și simplu, spun cercetătorii. Astfel că epava devine instabilă și se desface în bucăți.

http://www.n-tv.de/wissen/Die-Titanic-verschwindet-allmaehlich-article19845293.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 4 =