BAE și armele pentru Arabia Saudită

Un eveniment inedit provoacă pericol pentru concernul de armament BAE. Cât de mult sunt britanicii implicați în conflictul din Yemen? Directorul concernului, Roger Carr, ezită să ofere explicații concrete.

În ianuarie doi activiști de pace au pătruns în concernul britanic de armament BAE. În fabrica de la Warton din ținutul Lancashire din nord-vestul Angliei ei au vrut să boicoteze producția de echipament militar pentru Arabia Saudită, cu scopul de a “salva vieți”, au declarat aceștia după ce au fost arestați. Gigantul britanic producător de armament este tot mai des în atenția organizațiilor pentru drepturile omului și a activiștilor politici.

BAE este al treilea cel mai mare concern de armament din lume și de 40 de ani este cel mai mare furnizor de armament al regimului saudit. Afacerile sunt extrem de controversate, în special de când coaliția militară sub conducerea celor de la Riad se luptă cu rebelii Huthi în Yemen. Peste 10.000 de oameni au fost uciși acolo ca urmare a conflictului, arată datele Națiunilor Unite. Milioane de oameni sunt amenințați de foamete. Intrușii de la Warton au declarat că obiectivul lor era de a salva vieți omenești și de a preveni crime de război, prin boicotarea aprovizionării cu arme a Arabiei Saudite, sau cel puțin întârzierea acesteia.

BAE a reușit să se acopere în trecut față de întrebările privind rolul pe care armamentul său îl joacă în conflictul din Yemen. Acum concernul a dat un răspuns criticilor. A declarat ca urmare a unei adunări generale recente că războiul este un eveniment teribil pentru toată lumea, însă opinia publică nu trebuie să confunde lucrurile, BAE este parte a unei coaliții militare, a cărei termeni trebuie respectați. El a mai adăugat de asemenea că speră ca politica din Yemen să ia o altă cale.

Compania caută să își sporească personalul ca urmare a adunării general recente, oferind un salar anual de 40.000 de dolari pentru ingineri cu experiență care să doteze avioanele cu bombe și rachete direct la fața locului. BAE are deja 6200 de angajați în Aria Saudită. Anunțul pentru angajare a fost între timp înlăturat de pe pagina de web a companiei.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/BAE-in-Bedraengnis-Jobgesuch-fuer-Waffentechniker-auf-saudischem-Stuetzpunkt-article19833667.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − = 79