Bafin închide Maple Bank de la Frankfurt

1fc979c4f3c808081faff4575468c8a9

Autoritatea de Supraveghere Financiară adoptă eliminarea Maple Bank de pe piață datorită unei supraîndatorări care amenință banca cu incapacitatea de plată. De asemenea, banca va fi închisă pentru tranzacțiile cu clienții.

Autoritatea financiară din Germania, BaFin, a închis Maple Bank de la Frankfurt. Mica instituție financiară, care este deținută de proprietari canadieni de renume, este amenințată de supraîndatorare datorită necesității achitării unor taxe, anunță autoritatea. Banca este potrivit cercurilor financiare prima victimă a acțiunilor împotriva controversatelor afaceri cu hârtii de dividende (“Cum-Ex”), pe care autoritățile germane de anchetă le au în vedere de ani de zile.

Instituția a ajuns pentru prima dată pe prima pagină a ziarelor în anul 2008, când a ajutat constructorul auto Porsche cu derivate, pentru a se putea strecura în marele concern Volkswagen. Dar procesul de preluare a fost anulat, iar Porsche a fost la rândul său înghițit de Volkswagen.

Maple Bank este prima instituție financiară germană din ultimii trei ani care să fi primit un moratoriu din partea BaFin. Agenția Federală pentru Supravegherea Serviciilor Bancare a subliniat faptul că instituția, prin valoarea sa bilanțieră de 5 miliarde de euro, nu are nici un fel de relevanță pentru sistemul financiar german și închiderea sa nu va reprezenta o amenințare pentru stabilitatea financiară.

De această închidere sunt afectați în special clienții instituționali. Din cele 2,6 miliarde de euro care banca îi deține, doar o mică partea aparține clienților privați. Banii sunt asigurați prin Fondul de Protecție al Asociației Federale a Băncilor Germane, până la 59,8 milioane de euro pe fiecare client, după cum a spus un purtător de cuvânt al asociației. Odată cu acest moratoriu, activele ar trebui să fie asigurate.

În luna septembrie a anului trecut sediul central al Maple Bank din cartierul vestic din Frankfurt și mai multe locuințe ale 300 de oficiali au fost cercetate. Procuratura generală de la Frankfurt acuză bancherii de evaziune fiscală gravă, în partea chiar și spălare de bani.

Aceștia ar fi fraudat fiscul între anii 2006 și 2010 cu sute de milioane de euro prin afacerile Cum-Ex. Este vorba despre comerțul cu acțiuni în pragul plății dividendelor, în care cumpărătorul și vânzătorul au încasat taxe pe capital. Este o scăpare în lege, care a fost exploatată multă vreme de către bănci și clienții lor. Între timp autoritățile s-au sesizat și multe instituții financiare au fost nevoite să plătească amenzi.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bafin-schliesst-Frankfurter-Maple-Bank-article16945321.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =