Baie de mulțime, prăjituri și steaguri britanice pentru Kate Middleton în Luxemburg, în pofida Brexitului

Baie de mulțime, prăjituri și steaguri britanice: Luxemburgul a primit-o joi într-o efervescență neobișnuită pe Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, ambasadoare a șarmului unei țări cu care Marele Ducat dorește să rămână aliat după Brexit, relatează France Presse.

Soția prințului William, care a fost absent în Luxemburg, a fost oaspete de seamă pentru aniversarea Tratatului de la Londra, a cărui semnare în urmă cu 150 de ani a pus capăt unei crize între Franța lui Napoleon III, care a vrut să cumpere Luxemburgul de la regele olandez Willem al III-lea, și Prusia, care se opunea.

Un secol și jumătate mai târziu, cancelariile vechiului continent sunt pe cale să se angajeze în negocieri diplomatice noi și periculoase: condițiile de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană decisă de poporul britanic prin referendum în iunie 2016.

Luxemburg, una dintre piețele financiare europene capabile să recupereze după 2019 o parte din activitățile financiare din ”City”-ul londonez, s-a străduit joi să se prezinte ca un partener de încredere al Regatului Unit.

”Luxemburgul împărtășește (cu Regatul Unit) pragmatismul și perfecționismul”, trăsături care servesc ”legăturile politice și relațiile comerciale excelente dintre cele două țări”, a declarat Francine Closener, secretar de stat luxemburghez pentru economie, responsabilă totodată și de promovarea țării.

Săptămâna trecută, ministrul de finanțe din Luxemburg, Pierre Gramegna, a subliniat dorința sa de a păstra centrul de la Londra ca partener financiar principal.

În schimbul acestei atitudini pozitive, guvernul luxemburghez speră ca operatorii financiari să înființeze filiale pe continent, odată ce Brexitul va deveni realitate, alegând Marele Ducat ca avanpost.

Asiguratorul AIG, compania care gestionează active M&G Investments și banca J. P. Morgan au anunțat deja că vor să deservească piața europeană din Luxemburg.

Așa că autoritățile din Luxemburg nu au precupețit niciun efort pentru a oferi o primire de prim rang foarte popularei soții a prințului William.

Tânăra, care a purtat o rochie albastră, a vizitat expozițiile artiștilor britanici Tony Cragg și Darren Almond, apoi a făcut o baie de mulțime într-una din piețele din centrul capitalei, unde câteva sute de privitori fluturau steaguri în culorile Union Jack.

În cartierul ministerelor, ea a descoperit Bamkuch, un tort tipic luxemburghez, decorat cu figurine de cicliști.

”Kate”, care a dat startul Turului Franței în 2014 din țara sa, a schimbat apoi câteva cuvinte cu Frank Schleck, unul dintre starurile ciclismului profesionist, o disciplină apreciată și în Marea Britanie.

”Toți au vorbit despre vizita lui Kate în ultimele zile”, a declarat pentru AFP Robert Deed, membru al Camerei de Comerț britanice din Luxemburg.

După cum scrie AFP, au fost mici riscurile ca Ducesa de Cambridge să fie eclipsată de reprezentanții celorlalte opt state semnatare ale Tratatului de la 1867 (Austria, Belgia, Franța, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Olanda și Rusia) care nu și-au trimis decât ambasadorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5