BASESCU LA BALATON

Snapshot 2013-07-21 19-02-03BALATONUL SI BASESCU

In timp ce oradenii, in weekend ba au fost la targul mesterilor populari, ba la spectacolul lui LIDL, ba la  inagurarile de la OSORHEI, presedintele nostru cu pisica, s-a dus la targul fetelor de la Capilna, ba nu, al celor de pe muntele GAINA, ca sa mentinem tonul de buna dispozitie pentru inceput de saptamina..Un alt presedinte, de data aceasta, al Ungariei, Janos Ader, isi petrece concediul, alaturi de familie, unde credeti, in judetul Harghita.”Seful statului ungar a mers in localitatea Criseni, acolo unde se desfasoara Festivalul Palariilor de Paie si unde exista singurul muzeu al palariilor de paie din Romania. Janos Ader a incercat cea mai mare palarie de paie existenta in muzeu, care are diametrul de doi metri si cu care se fotografiaza fiecare turist. El si-a exprimat bucuria ca numarul vizitatorilor din zona a crescut si ca oamenii pastreaza intacte traditiile locului”, se spune in comunicatul oficial AGERPRESS.Oare pe cand il vom vedea si noi pe presedintele BASESCU la BALATON, asa cum face omologul sau maghiar, nu pentru altceva dar pentru a atrage atentia asupra unor locuri despre care poate nici nu stiam.

In acest sens m-am documentat si mai jos aveti un material in “original si un filmulet asemenea” care ne spun totul despre povestea palariilor de paie din CRISENI-HARGHITA

Szőcs Lajos, al cărui familie de trei generaţii se ocupă de fabricarea de pălării de paie, s-a hotărât să înfiinţeze primul Muzeu de Paie din ţară la Crişeni.Muzeul a fost înfiinţat într-o casă ţărănească tradiţională renovată. În prima încăpere pot fi văzute toate modelele de pălării de paie din ţară, în încăperea din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz şi decoraţie, ear în ultima încăpere este prezentată tehnica de fabricare al pălăriilor de la seceratul paielor până la pălăria gata făcută. Tot aici poate fi văzută şi chiar încercată cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, cu diametrul de doi metrii şi greutatea de 2,65kg. La fabricarea ei s-au folosit 500m de împletitură de paie şi 1,5km de aţă. În curtea Muzeului, vizitatorul poate admira o extraordinară colecţie. Mai mult de 600 de pietre sculptate de natură, având forme deosebite, ca de exemplu: raţă, porumbel, şapcă etc. Tot în curte se găseşte şi o pălărie de cinci metri.Muzeul poate fi vizitat zilnic. Dacă este închis, întrebaţi în bar-:). Aici un filmulet, pe romaneste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 90