Banca Central Europeană surprinde în mod negativ, Draghi dezamăgește piețele cu dobândă de pedeapsă

b067e7c41a9e5fb8cdbde670c1649f06Așteptările piețelor au fost mari, șeful BCE, Mario Draghi, nu le îndeplinește. BCE extinde programul lor de cumpărare de obligațiuni. Iar pașii radicali rămân în continuare excluși.

Banca Central Europeană surprinde în mod negativ. În ciuda inflației reduse, politica monetară nu este liberalizată. Cel mai important indice de dobândă este la nivelul minim record, de 0,05%. Așa-numita dobândă de pedeapsă, prin care băncile își pot depune pe termen scurt banii la Banca Centrală, a fost ridicată de la 0,2% la 0,3% și astfel semnificativ mai redusă decât se aștepta.

De asemenea programul de cumpărare obligațiuni a fost prelungit cu șase luni până pe data de martie 2017. Volumul lunar rămâne în mod surprinzător la un nivel constant. BCE cumpără în fiecare lună obligațiuni de stat în valoare de 60 de miliarde de euro. Obiectivul bancherilor este de a ridicat inflația extrem de redusă din zona euro. Apoi banii proaspeți ajung la bănci sub formă de credite la companii și consumatori.

Inflația a fost în luna noiembrie la un nivel infim de 0,1% și astfel este foarte departe de obiectivul fixat, de două procente, la care BCE vede stabilitatea prețurilor ca fiind asigurată. Prețurile care se mențin mici reprezintă un risc pentru conjunctură, pentru că, companiile și consumatorii își amână investițiile în speranța unor prețuri și mai mici.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Draghi-enttaeuscht-die-Maerkte-article16493451.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 4