Banca centrală a Chinei trage un semnal de alarmă

Guvernul chinez se luptă pentru temperarea pieței sale imobiliare, care a luat un avânt mai mult decât consistent în ultima perioadă. Există deja primele progrese, dar problema este în continuare un pericol pentru economia chineză, spun bancherii.

Banca centrală din China emană îngrijorare datorită pieței sale imobiliare care se dezvoltă exponențial. Directorul de cercetare al băncii, Xu Zhong, a vorbit într-un articol de specialitate despre “probleme tot mai grave” în acest sector.

Banca centrală nu ar trebui să poarte responsabilitatea de a minimiza acest pericol prin ajustarea politicii monetare. Piața este afectată de creșterei exponențiale de preț în regiunile metropolitane, dar și în orașele provinciale. Aceste creșteri masive de preț stau în calea unei dezvoltări economice sănătoase și este astfel un factor de risc pentru sectorul financiar, avertizează Xu.

Multe orașe din China, cu populația sa de peste un miliard de locuitori, încearcă să frâneze creșterea prețurilor la imobiliare. Efectele se fac simțite în special în metropole sau orașe mari. În centrele mici, unde locuiesc câteva milioane de oameni, cererea pentru case și apartamente este într-o continuă creștere, factor care aruncă prețurile în aer.

Xu propune să se abordeze exagerările de pe piața imobiliară cu o taxă pe proprietate impusă în mod regulat la nivelul întregii țări. În Republica Populară proprietarii de case dețin concesionează de fapt proprietatea pe o perioadă de 70 de ani. Excepții sunt proiectele pilot privind taxa de proprietate în câteva orașe mari, precum Shanghai. În același timp Xu critică greșelile făcute de autoritățile de supraveghere financiară și guvernele locale, care contribuie la apariția unor bule în domeniul imobiliar.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Chinas-Notenbank-schlaegt-Alarm-article20012987.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7