Banca centrală a Suediei reduce dobânda la 0 procente

nun-ist-die-nullzeit-auch-in-schweden-angebrochen

Banca centrală a Suediei reduce dobânda la 0 procente

Autoritățile monetare suedeze au redus ratele dobânzilor la zero la sută. Motivul este că nivelul prețurilor este în scădere.

Banca centrală suedeză a redus surprinzător rata dobânzilor la 0%. Marți ea a luat decizia de reducere a dobânzii cheie cu un sfert de procent. Experții nu se așteptau la o astfel de decizie.

Aurotitățile monetare vor să dea bani din banca centrală în mod liber atâta vreme cât rata inflației  scandinavă nu crește simțitor. Iar rezerva federală nu prevede ca acest lucru să se petreacă mai devreme de anul 2016. Banca suedeză Riksbank vizează o rată a inflației de două procente. În luna septembrie prețurile de consum în această țară nord-europeană au scăzut în medie cu 0,4%.

Această dezvoltare a alarmat bancherii, chiar dacă economia suedeză este considerată relativ puternică. Recuperarea ar putea fi stagnată din cauza scăderilor de preț pe scară largă. Într-o astfel de spirală deflaționistă, consumatorii se abțin de la cumpărături, slariile scad, iar companiile își amână investițiile.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/schwedens-zentralbank-senkt-leitzins-auf-null-prozent-13234039.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 15