Banca Mondială avertizează în legătură cu perspectivele economice mondiale

_87107932_7560a67f-1d2c-4255-aba6-eca3d40dc4dcBanca Mondială a avertizat în legatura cu noi amenințări la eforturile de reducere a sărăcie în ţările în curs de dezvoltare. În evaluarea sa efectuată de două ori pe an asupra perspectivelor economice globale, banca estimeaza doar o creștere modestă a economiei. De asemenea, raportul spune că a existat o creștere a riscurilor pentru economia globală. Economistul-șef al băncii sugerează că încetinirea economică a Chinei este un potențial pericol. Dar există si unele elemente relativ optimiste în acest raport. Banca Mondială crede că, creșterea economică mondială se va ridica în acest an.

Țările bogate vor câștiga ceva ritm, iar economiile emergente vor creste mai rapid decat anul trecut. Prognoza din acest an, este de 2,9% pentru economia globală, comparativ cu 2,4% anul trecut. Prognoza pentru economiile în curs de dezvoltare este de 4,8%. Asia de Sud, condusă de India, este văzută ca un “punct luminos”. Dar, printre alte economii emergente mai mari uneori cunoscute sub numele de țările BRICS, creșterea este de așteptat să încetinească în continuare în China, în timp ce Brazilia și Rusia sunt susceptibile de a rămâne în recesiune.

Raportul avertizează că slăbiciunea în principalele economii emergente ar putea reprezenta o amenințare la adresa salariilor castigate de oameni, mult prea mici pentru ai scoate din saracie. Se exprimă îngrijorarea că sărăcia va deveni din ce în ce mai concentrată în economiile bazate pe exploatarea resurselor naturale, dintre care multe sunt in Africa sub-sahariana, unde sărăcia extremă este deja răspândită. Economiile bazate pe resurse naturale au fost afectate de scăderea recentă a prețurilor mărfurilor. Raportul spune că multe gospodării sărace din aceste țări au fost, de asemenea, afectate de prețurile mai mari pentru bunuri importate, care rezultă din declinul ascuțit în monedele naționale.

http://www.bbc.com/news/business-35246867

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − 52 =