Bancherul lui Putin are probleme

Pugatschow

Bancherul lui Putin are probleme

Atunci când a început cariera politică a lui Vladimir Putin, ei doi erau prieteni apropiați. Omul de afaceri rus Serghei Pugaciov era atunci unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia și a lustruit drumul lui Putin către Kremlin. Până ce, la criza financiară din 2008 cei doi s-au despărțit.

Un nou proces de compensații în valoare de miliarde vine din Rusia. Fostul oligarh Serghei Pugaciov cere din partea Kremlinului peste zece miliarde de dolari. El acuză aliații președintelui Vladimir Putin că i-ar fi adus imperiul comercial în ruină și că se folosesc de puternicul președinte al Rusiei.

În centrul imperiului lui Pugaciov a fost International Industrial Bank, instituție pe care a făcut-o cea mai mare de acest gen din Rusia. În anul 1999 el l-a ajutat pe Putin în drumul său pe scaunul de președinte, ceea ce i-a adus adesea porecla de “Bancherul lui Putin”. Cu toate acestea, după criza financiară din 2008 el s-a despărțit de unul dintre cei mai puternici aliați ai lui Putin și a părăsit în anul 2011 țara.

Din partea guvernului rus el nu a primit nici o opinie. Compania este căutată cu un mandat internațional de arestare. Pugaciov este acuzat că s-ar fi îmbogățit singur cu bani care ar fi jucat rolul de suport financiar pe timpul crizei. Pugaciov neagă acest lucru. O persoană apropiată acuzatului spune că avocații lui Pugaciov se vor prezenta marțea aceasta la Paris pentru proces. Acesta va avea loc cel mai probabil și în fața Curții Internațională de Arbitraj de la Haga.

Instanța a decis anul trecut că guvernul de la Moscova trebuie să plătească foștilor acționati ai falimentarului concern petrolier Yukos o sumă totală de peste 50 de miliarde de dolari sub formă de compensații.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Putins-Banker-verlangt-10-Milliarden-Dollar-article15979831.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 26 =