În Irlanda băncile germane s-au confruntat deja o cu o criză. Dar apare un fenomen nou și periculos, cel al băncilor fantomă. Acestea ajung treptat să domine activitatea financiară a insulei.
Centrul Internațional de Servicii Financiare (IFSC) de la Dublin este un loc neospitalier. Din centrul capitalei irlandeze este nevoie să mergeți doar un sfert de oră până să ajungeți în cartierul financiar de pe celalaltă partea a râului Liffey. Iar un turist poate cu greu să prefere IFSC-ul. De ce ar face-o? Pe străzile sale largi, nou construite nu prea există mare lucru de văzut. În trecut aici erau situate docurile orașului Dublin. Acum sunt clădiri de birouri una lângă alta. 32.000 de oameni lucreză în IFSC. Aici te poți pierde cu ușurință, pentru că totul arată la fel. Curat, elegant, discret.
Apoi impresia se schimbă. În lumea banilor mari, cartierul de birouri cu nume greoi este totuși o adresă importantă. IFSC este în UE, alături de Luxemburg și Țările de Jos principalul centru de așa-numite “bănci fantomă”, un termen general pentru o varietate de întreprinderi financiare ce au în comun un singur lucru. Acestea se supun unor riscuri asemănătoare băncilor obișnuite, dar nu sunt supuse acelorași reguli prudențiale. Numeroase fonduri se încadrează în această categorie.
De la trecerea în noul mileniu pe harta mondială a sectorului financiar aceste bănci fantomă au creat un nou continent. Iar acest nou teritoriu nu a fost măsurat atât de exact până acum, statisticile fiind incomplete. Mulți experți sunt îngrijorați de sectorul bancar fantomă extrem de agresiv din China. În Europa industria devine din ce în ce mai importantă, agenția de rating Standard & Poor estimează că 30% din toate activele din sectorul financiar din țările membre Uniunii Monetare este controlat de către bănci fantomă.
Irlanda este apoi un caz extrem. Băncile au murit, deci trăiască băncile fantomă. În timp ce instituțiile de credit tradiționale irlandeze au ars în contextul crizei financiare globale și au adus această țară prosperă la un pas de ruină, pentru instituțiile financiare din IFSC situația se prezintă de parcă nu s-a întâmplat nimic. Economiștii de la Banca Centrală estimează că peste 70% din afacerile financiare din Irlanda au loc în afara sectorului financiar obișnuit.
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/irland-in-irland-bluehen-die-schattenbanken-auf