BANCI ZGARCITE

  • 3866735635Băncile reduc creditele pentru companii la nivele record

Băncile din zona euro sunt zgârcite în privința creditării. Acestea au redus creditele corporative în luna noiembrie la nivele record.

În ciuda ratelor de dobândă scăzute până la un nivel record, în noiembrie împrumuturile au scăzut cu 3,9% față de aceeași lună a anului precedent, conform anunțului făcut vineri de Banca Centrală Europeană, BCE. Economistul șef al Bankhaus Lampe, Alexander Krueger, a declarat că aceasta este o evoluție îngrijorătoare deoarece tendința este să se reducă și mai mult. În lunile următoare, autoritățile monetare ar putea slăbi și mai mult politica monetară pentru a pune din nou economia europeană pe creștere.

BCE a redus rata dobânzoii cheie în luna noiembrie în mod surprinzător la un nivel record de 0,25%. În decembrie, președintele BCE Mario Draghi, a anunțat că banca centrală este pregătită pentru acțiuni ulterioare și deține un arsenal puternic de opțiuni. În mod similar, autoritățile monetare sunt susceptibile de a-și exprima propriile opinii privind stabilirea ratei, declară Krueger.

Băncile din zona euro au împrumutat companiilor cu 13 miliarde de euro mai puțin decât în luna precedentă. În Italia, aceste credite s-au redus într-un ritm record, cu aproximativ 5,9%. În Spania s-a înregistrat o scădere de chiar 13,5%. În întreaga zonă euro creditarea firmelor s-a redus cu 2,3% mai mult decât era de așteptat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 73