Noile tehnologii permit despărțirea de banii lichizi. Băncile centrale din toată lumea verifică în prezent care ar fi cele mai bune alternative. Banii virtuali oferă avantaje, dar ele sunt cu toate acestea supuse și riscurilor.
Bitcoin a fost doar începutul. În timp ce moneda virtuală a fost până acum cap de afiș doar prin acuzții de fraudă și variații masive de curs, experții de la baza tehnologiei Blockchain au încredere că sistemul financiar se va schimba. Blockchain a fost un exemplu pentru speculanți și utopiști, dar atrage din ce în ce mai mult instituții puternice din sistemul financiar: cel puțin zece bănci centrale din întreaga lume analizează în prezent modurile în care această tehnologie ar putea să fie de folos scopurilor lor.
Înlocuirea banilor lichizi face parte dintr-o serie de scenarii conservatoare. La final ar putea să fie introduse măsuri monetare complet diferite. Acest lucru ar avea un potențial disruptiv pentru modul în care funcționează băncile centrale, este de părere Hans Kuhn de la Universitatea din Lucerna. Ne aflăm acum într-un punct în care s-ar putea produce cele mai semnificative schimbări în sistemul financiar global de la renunțarea standardului în aur în anul 1973.
Odată cu Bitcoin a fost creată în 2008 prima formă de lichiditate electronică, prin care s-au transferat proprietățile actuale ale monedelor și bancnotelor în mediul virtual. Este la urma urmei o posibilitate de plată directă între utilizatorii de servicii digitale, fără ca aceștia să trebuiească să își dezvăluie identitatea. Totuși răspândirea sa pe scară largă nu s-a petrecut. Tehnologia Blockchain pe care se bazează Bitcoin oferă însă posibilități enorme. Pentru că software-ul colectează date despre tranzacții, le rezumă la blocuri de date și le contopește. Acest lucru economisește timp și bani, cel puțin în cazul transferurilor, pentru că nu mai sunt necesare puncte centrale de comutare, precum cele din bănci.
Astfel de procese complet automatizate, în combinație cu monede digitale, ar putea deveni un aspect interesant și pentru băncile naționale. Costurile pentru furnizarea de numerar reprezintă în țările dezvoltate unul sau două procente din produsul intern brut. Dacă banii lichizi ar fi complet eliminați, atunci se deschid perspective complet noi pentru politica monetară: pentru a propulsa economia, dobânzile ar putea trece în spectrul negativ oricât de mult, pentru că banii nu mai pot fi așa ușor retrași de client.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Notenbanken-pruefen-Bargeldersatz-article20015695.html