Băncile depozitează bani la BCE

80114655

Achizițiile de obligațiuni ale BCE ar trebui să sprijine masiv creditarea din zona euro. În prima fază se întâmplă asta: casieriile sunt pline cu bani. Instituțiile financiare înoată în bani. Iar planul nu are parte de succes.

Lichiditățile în exces în interiorul sistemului financiar al zonei euro a depășit la data de 1 septembrie 2016 pentru prima dată pragul de un bilion de euro. După cum arată datele actuale ale BCE, băncile dețin la BCE depozite de 1023 de miliarde de euro, care depășesc cu mult obligațiile lor față de constituirea de rezerve. Acest așa-numit excedent de lichidități s-a majorat cu peste 600% de la anunțarea programului de achiziție obligațiuni pe data de 22 ianuarie 2015. Această cifră arată cât de puternică este furtuna monetară declanșată de BCE prin măsurile ei neconvenționale.

Cifrele slabe în privința creditării și rata redusă a inflației arată că această furtună pare doar o adiere în economia reală. La urma urmei băncile spațiului euro resimt efectele, pentru că dobânzile lor s-au redus drastic chiar și spre nivelul negativ, datorită programului Băncii Central Europene.

Astfel că dobânda de o zi printre băncile din zona euro (Eonia) măsoară în prezent minus 0,329 procente, după ce la anunțarea programului BCE ea se situa la minus 0,036 procente. Dobânda Euribor pe trei luni (piață monetară garantată) a scăzut în această perioadă de la 0,06% la minus 0,299%. Cu cât va dura mai mult această situație, cu atât vor scădea și dobânzile. Euribor cu o perioadă de doisprezece luni a coborât în luna februarie a acestui an în zona de minus și se află în prezent la minus 0,052%. Cu toate acestea, comerțul dintre bănci se află aproape de un impas, astfel că piața monetară se bazează pe un nivel relativ scăzut al vânzărilor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Banken-bunkern-eine-Billion-bei-EZB-article18555301.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1