Investitiile în zona euro rămân mult sub nivelul dinaintea crizei, parțial din cauza unor probleme în bănci, a declarat Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). Datoriile neperformante de la băncile sunt ceea ce le face mai puțin dispuse să împrumute. OECD spune ca multe consecinte ale crizei financiară a zonei sunt nerezolvate, iar intre timp au aparut noi probleme majore. Europa a decis, cu toate acestea, ca a făcut “progrese importante”, pentru a se recupera de la o recesiune dublă.
Economia zonei euro a fost în creștere, continua timp de trei ani. Dar nu a fost o creștere puternică, și a fost susținută de politicile neconvenționale ale Băncii Centrale Europene – rate ale dobânzii extrem de mici, chiar negative și relaxarea cantitativă. La verificarea starii de sanatate periodica, cu privire la economia zonei euro, OCDE observă că investițiile sunt mult sub nivelul din 2007, spre deosebire de Statele Unite ale Americii.
Motivele includ cererea slabă – întreprinderile vor fi întotdeauna reticente în a investi deoarece sunt preocupate de faptul că vor lupta să vândă bunurile și serviciile pe care le produc cu noua investiție. Dar există, de asemenea, o serie de factori financiari care retin investitorii. În unele țări se gasesc întreprinderi încă împovărate cu un nivel ridicat al datoriei. Băncile se confruntă cu un nivel ridicat de “credite neperformante” – în cazul în care debitorii sunt în urmă cu rambursările lor. Acest lucru tinde sa face ca bancile mai precaute cu noile împrumuturi.