Băncile italiene vor ajutor de la stat

Două bănci italiene cu probleme au emis cereri de ajutorare. Potrivit unui raport din presă acestea doresc să fie ajutate cu mai multe miliarde de euro, iar mai târziu să fuzioneze între ele.

Două bănci italiene aflate în criză, Banca Popolare di Vicenza și Veneto Banca au solicitat ajutor din partea statului. În cererile individuale ele au anunțat Ministerul Italian al Economiei și Banca Centrală a Italiei că vor să profite de pe urma facilităților de recapitalizare, similar procesului pentru Monte dei Paschi.

Ar fi vorba, bineînțeles, despre un mod de ajutorare prin care statul să poată pompa bani în bănci, un mod care să fie permis statelor din zona euro fără încălcarea reglementărilor de la nivelul uniunii, care interzic oferirea de ajutoare directe băncilor.

Ziarul “Il Messaggero” a raportat recent că ambele bănci au prezentat de asemenea la BCE planurile lor de fuziune. Proiectul prevede o infuzie de capital cu un volum de 4-5 miliarde de euro, pentru care autoritățile europene ale concurenței au fost informate corespunzător. Astfel drumul este deschis pentru o implicare a statului.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Italienische-Banken-wollen-Staatshilfe-article19752808.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 55 = 59