Bancile pregatesc platile instant, pentru a face fata cerintelor clientilor, noilor tehnologii si concurentei

euro-timp-450x338
Dezvoltarea accelerata a noilor tehnologii, a caror principal avantaj este comunicarea si socializarea rapida, simpla si mobila, pune tot mai mare presiune pe sistemul bancar pentru a se adapta cerintelor clientilor, dar si competitiei din partea altor furnizori non-bancari de servicii financiare, in special de plati, dar si de credite.

Una dintre aceste cerinte, venita din partea unor clienti, este perioada prea indelungata in care se realizeaza in prezent platile si transferurile bancare.

De exemplu, in prezent daca faci o plata sau un transfer bancar la o banca din Romania in a doua parte a zilei, banii ajung in contul destinatarului de la o alta banca abia a doua zi dimineata. Multi, poate chiar toata lumea, si-ar dori ca respectiva tranzactie sa se realizeze mai rapid, in cateva minute, fie chiar cateva ore, dar in nici un caza abia a doua zi.

Am intrebat, de aceea, reprezentantii Transfond, institutia prin intermediul careia se deruleaza (compenseaza) platile bancare din Romania, care este motivul pentru care operatiunile de plati dureaza atat de mult, daca ele respecta normele europene si mai ales daca nu exista posibilitatea reducerii perioadei.

Razvan Faer, seful departamentului marketing, vanzari si dezvoltare la Transfond SA, ne-a oferit urmatoarele explicatii:

Serviciul de plăți interbancare se derulează pe baza unui program agreat cu băncile, încă de la intrarea în producție a Sistemului Electronic de Plăți interbancare și a SENT, armonizat cu programul de ghișeu al acestora și este conform reglementărilor și schemelor de plată la care băncile au aderat.

Programul SENT presupune derularea a trei sesiuni de compensare a plăților interbancare pe timpul unei zile de lucru. În ceea ce privește operațiunile introduse de către bănci în sistem după ora ultimei sesiuni, acestea sunt prelucrate în prima sesiune de compensare a plăților interbancare din ziua următoare (T+1), procesul astfel fiind pe deplin aliniat la standardele de plăți pentru zona euro, reunite sub numele generic de SEPA (Single Euro Payments Area).

De altfel, la nivel european, toate Casele de Compensare își desfășoară programul într-o manieră asemănătoare, cu procesarea tranzacțiilor exclusiv în zilele lucrătoare și cu trecerea plăților introduse după ultima sesiune de compensare din program în următoarea zi lucrătoare.

TRANSFOND este deschis propunerilor de extindere a programului, în cazul în care instituțiile de plăți vor solicita acest lucru.

În acest context trebuie menționat că, în ultima perioadă, se manifestă o preocupare la nivel european și internațional, de trecere către procesarea în timp real a plăților interbancare de retail (generate de acțiuni comerciale între persoane, între acestea și business-uri, precum și între business-uri) în regim 7/24/365.

Consiliul European de Plăți a desfășurat, în primăvara acestui an, o consultare publică cu privire la schema SCT Inst – Plăți Instant în euro la standarde SEPA. Detaliile tehnice și rulebook-ul vor fi finalizate și publicate în luna noiembrie 2016.

În acele țări din Uniunea Europeană unde funcționează deja acest tip de serviciu, în cele mai multe cazuri prețul plătit de clienți este unul premium, întrucât este un serviciu nou, rezultat al unor eforturi consistente de cercetare-dezvoltare și care se supune acelorași exigențe de securitate și disponibilitate ca și celelalte tipuri de plăți (transfer credit, debit direct, instrumente de debit, etc.).

TRANSFOND, împreună cu ARB, băncile și instituțiile de plată se află în curs de analiză a posibilității de implementare a unei astfel de scheme de plăți instantanee, la standarde europene, la fel cum s-a procedat de către comunitatea bancară și cu schemele SEPA pentru ordin de plată/transfer credit și debit direct, în fluxuri interbancare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =