Băncile se așteaptă la riscuri mai mari

7aa57fde5a7dd2ed962cf2ad7b101c3d

La Asociația Germană a Bancherilor Germani (BdB) anul acesta domnește prudența. Administratorul BdB, Michael Kemmer, face referire la “șantierele” din zona euro și la lipsa de claritate din politica lui Donald Trump.

Băncile comerciale private se uită cu prudență către anul 2017, având în vedere instalarea unui nou președinte la Casa Albă, a votului Brexit și a problemelor constante din Europa. Băncile intră în noul an cu cu o doză destul de semnificativă de neîncredere, dar și cu îngrijorare, spune administratorul BdB, Michael Kemmer. Este încă neclar ce va ieși din instalarea noului președinte. Cu toate acestea, Kemmer estimează că va avea un rol nefavorabil pentru regulamentele financiare.

Mari griji își fac băncile germane și față de situația din Europa. Uniunea Monetară nu a scăpat de probleme, spune Kemmer. La fel de sceptică este dezvoltarea de la banca italiană Monte dei Paschi di Siena, care va trebui să fie sprijinită cu bani de la stat. Iar normele legale europene fac o excepție pentru a permite o astfel de operațiune. Ceea ce nu este un semn bun, că la primul dezechilibru major statul se folosește de banii contribuabililor și nu a proprietarilor pentru a salva situația, cum ar fi normal în cadrul unor proceduri de restructurare și decontare.

Decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană dăunează tuturor europenilor. Centrul financiar Frankfurt mai are însă astfel șansa de profita parțial de pe urma votului, spune Kemmer. Guvernul britanic a anunțat că în luna martie anul acesta va înainta cererea de ieșire din uniune. Firmele din domeniul financiar se tem că după Brexit accesul la piața unică europeană va fi limitat sau sistat complet.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Banken-erwarten-steigende-Risiken-article19505716.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − = 89