Bani de la UE pentru intreprinderile de economie sociala

1142-l

Intreprinderile de economie sociala, care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunitati, pot primi un sprijin financiar cuprins intre 50.000 si 100.000 euro, din fonduri europene.
Pentru acest lucru, Ministerul Fondurilor Europene a lansat, ieri, in consultare publica o linie de finantare, numita “Solidar”, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU).

Schema vizeaza sprijin pentru 200 de intreprinderi de economie sociala, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacitatii, adaptarea locurilor de munca pentru persoane cu dizabilitati, transfer de know-how, parteneriate s.a.m.d.

Conform ministerului, economia sociala este un sector in ascensiune in Romania, dar este mult sub cel din statele membre ale Uniunii Europene.

In tara noastra, ponderea angajatilor in sectorul economiei sociale este de 1,7%, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 6,5%.

Linia de finantare propusa de minister sprijina masura 24.4 din Pachetul National Anti-saracie, adoptat de Guvernul Romaniei, in luna februarie a acestui an.

“Intreprinderile din sectorul economiei sociale intampina chiar mai multe probleme decat intreprinderile traditionale in a gasi finantare, publica sau privata.

Fondurile europene sunt o solutie, asa ca fructificam oportunitatea si lansam acest mecanism de finantare. Vestea buna este ca nu este singurul, ci primul dintr-o serie de apeluri dedicate economiei sociale”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Printre problemele intreprinderilor de economie sociala, se numara saracia si excluziunea, marginalizarea, lipsa accesului la servicii (sociale, medicale, financiare) sau la piete pentru micii producatori si lucratori, lipsa oportunitatilor pe piata muncii pentru persoane fara calificare profesionala, degradarea mediului inconjurator.

Ministerul Fondurilor Europene asteapta recomandarile pe marginea ghidului “Solidar”, pana pe 10 august 2016, la adresa solidar@fonduri-ue.ro. Depunerea de proiecte este programata pentru perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2016.

POCU 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde de euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand investitiile realizate prin Fondul Social European, in perioada 2007-2013, si contribuind la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − 56 =