Bani dispăruți din Moldova ar fi Letonia

64052831

Moldova face parte dintre cele mai sărace țări din Europa. În cadrul unor transferuri dubioase de bani, la sfârșitul anului 2014 au dispărut din fosta republică sovietică aproape un miliard de euro. Urmele duc către Letonia, o țară sigură pentru depozite de origini dubioase.

A fost cel mai mare scandal de corupție din istoria Moldovei: peste un miliard de dolari (900 de milioane de euro) au dispărut din trei mari bănci ale fostei republici sovietice, în ceea ce s-a numit atunci “Jaful secolului”. Cercetările arată că o parte din bani s-ar fi dus către Letonia. Sistemul bancar al țării membre UE nu este pentru prima dată în atenția tuturor. Acesta canalizează finanțe din surse misterioase.

La scurtă vreme înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii noiembrie 2014 în Moldova au început toate: cu ajutorul unui model de credit și cotații lipsit de transparență au fost retrase în decurs de câteva zile sute de milioane de dolari din sistemul financiar al micuței țări cu doar 3,5 milioane de locuitori.

Utilizând bănci din străinătate și așa-numite conturi off-shore, afacerile dubioase cu credite ar fi fost duse în afara țării, după cum reiese dintr-o verificare a Băncii Naționale de la Chișinău.

Atunci când cele trei bănci în cauză, printre care o instituție financiară de stat, au fost puse sub supravegherea autorităților, au mai ieșit la suprafață și alte nereguli: odată cu acest scandal de corupție au dispărut peste un miliard de dolari, deci aproximativ a șasea parte a producției agricole din Moldova, țară ce se numără printre cele mai sărace din Europa.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wo-ist-das-Geld-vom-Jahrhundertdiebstahl-article16649766.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =