BANI IEFTINI

  • vermoegensabgabe-reicheBanca Federală germană despre țările cu datorii

Planuri de salvare, bani ieftini din partea băncilor centrale și tăierile de datorii. Astfel s-au salvat de la colaps multe țări suferinde din zona euro. Pentru viitor, Bundesbank-ul dorește să îi facă să plătească și pe bogații țărilor sărace, să impună acestora o taxă specială în cazul în care situația o va cere din nou.

 

În cazul apariției unor noi situații de insolvență ale statelor afectate de datorii, Bundesbankul dorește să aplice o taxă, plătibilă o singură dată, impusă pe capital. În loc să aștepte ajutorul partenerilor din zona euro, statele cu probleme ar putea, ca ultimă soluție să se întoarcă către proprii contribuabili pentru ajutorare, în caz de insolvență iminentă, propune Bundesbank la raportul său lunar, publicat luni la Frankfurt.

 

Astfel, o parte din răspunderea celorlalte state membre de a interveni în caz de nevoie, ar fi limitată. Programe auxiliare, finanțate de contribuabili din alte state membre ar trebui să vină doar în circumstanțe excepționale și ca o ultimă linie  de apărare, să fie utilizate doar atunci când stabilitatea financiară din zona euro este puternic amenințată.

 

Pentru a nu distruge încrederea piețelor și a evita zborurile masive de capital, taxa specială ar putea fi impusă doar în situații de urgență și numai o singură dată. În plus, taxarea va avea loc rapid, pentru a se evita evaziunea fiscală. Cu toate acestea, deocamdată nu se pune problema unei taxe de proprietate, pentru că toate țările ar putea fi refinanșate pe piața de capital sau printr-un program auxiliar.

 

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/bundesbank-verschuldete-laender-sollen-reiche-zur-kasse-bitten-a-945765.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 50