BANI,CET,INVENTICA

mar-600x393BANI

“Degeaba am contractat 100% banii europeni dacă nu reuşim să derulăm proiectele în această perioadă, până în 2015 şi 2016, concluzia fiind că, tocmai având în vedere “retardul”, lentoarea, toate procedurile birocratice, tehnice şi financiare trebuie accelerate pentru ca în final să fie dezangajate (adică scăzute din drepturile de finanţare a României) sume cât mai mici raportat la cel 19,21 miliarde euro disponibile” a afirmat SZABO ODON cu prilejul unei intiniri cu ministrul fondurilor europene Teodorovici.Acesta din urma a transmis in cadrul unei intilniri la ORADEA ca se lucreaza mult la simplificarea evaluarii dar si a debirocratizarii  domeniului.

CET

Incepand de miercuri, 23 octombrie, pentru ca afara e mai cald decat de obicei in aceasta perioada, s-a oprit incalzirea. Repornirea se va face atunci cand timp de trei nopti consecutive, in intervalul orelor 18:00-06:00, se vor inregistra temperaturi mai mici de 10 grade.

UO PROIECT

«Dezvoltarea unui laborator mobil de investigare a mediului acvatic, cu scop educativ şi de cercetare, în macroregiunea Hajdú-Bihar/Bihor» este un proiect derulat de Universităţile din Oradea (Facultatea de Ştiinţe) şi din Debrecen (Departamentul de Hidrobiologie) pentru care Uniunea Europeană a alocat proiectului 801.130 de euro din care Universităţii din Oradea îi revin 407.570 euro.

„Laboratorul va permite atât intervenţia rapidă în teren, pentru efectuarea de analize precise în ambele ţări partenere, cât şi obţinerea unor rezultate comparabile în urma investigaţiilor efectuate, datorită echipamentelor echivalente şi a mijloacelor de investigare similare utilizate de echipele de specialişti universitari. În prezent atât echipamentele utilizate în cele două ţări, cât şi standardele de lucru sunt diferite, astfel încât rezultatele analizelor efectuate de cele două părţi ale graniţei sunt doar parţial comparabile”, a spus  Diana Cupşa, asistent manager de proiect.

INVENTICA

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) organizează, între 20 şi 24 noiembrie, la Complexul Romexpo din Bucureşti, a XI-a ediţie a „Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret”. Va fi concurs de invenţii şi creaţii pentru tinerii cu preocupări, cunoştinţe şi aptitudini provenind din diverse domenii şi care îşi expun lucrările. Salonul are trei secţiuni

1. Ştiinţe aplicate (mecanică, electricitate, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc.)

2. Tehnologia informaţiei (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi a informaţiilor, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile)

3. Creaţie tehnică (de produs, de interior, grafic design etc.)

Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Bihor pune formularul de paricipare la dispozitie care trebuie trimis până duminică, 27 octombrie, la adresa de email salon.national2013@mts.ro cu subiectul „Înscriere „Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 + = 33