Dupa tot circul descoperit de DNA ROMANIA, Microsoft schimba politica de informare privind discount-urile in afacerile cu statul, la vanzarea de licente in Romania. Astfel, Microsoft a initiat recent un program de informare si transmitere a discount-urilor catre clientii din sectorul public si companiile de stat in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global, pentru a scadea riscul de coruptie in propriul ecosistem de business, precizeaza intr-o scrisoare deschisa seful Microsoft Romania, scrisoare completa pe care o gasiti dupa zambet.
Masurile sunt luate in urma investigatiei DNA privind contractul de inchiriere de licente Microsoft, demarat in 2004, datorita careia fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost arestati preventiv pentru luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani si alti ministri sunt urmariti penal.
Potrivit anchetatorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.
In scrisoarea deschisa, seful Microsoft Romania, Kostas Loukas-foto, anunta introducerea unei noi politici de informare si transmitere a discounturilor catre clientii din sectorul public.
“Compania noastra este determinata sa opereze in conformitate cu legile anti-coruptie in toate tarile in care isi desfasoara activitatile comerciale si sa ia masuri pentru a scadea riscul de coruptie in ecosistemul nostru de business. In sprijinul acestor obiective, Microsoft a initiat recent un program important in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global.”
Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani. Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, mai spun anchetatorii.
Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii. In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.
Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale si a deputatului Valerian Vreme. Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. Totodata, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.
—————————————————————————————————————————————————
…..precum balaurul din poveste, multe capete coruptibile are si Microsoft…..
Un cavaler mergea prin desert. Lung a fost drumul lui. Pe drum, el isi pierde calul, casca si armura. A ramas doar cu sabia. Insetat si lipsit de puteri, vede la orizont un lac.
Cu ultimele puteri, el se indrepta spre lac, iar pe mal intalneste un balaur cu trei capete. Cavalerul puse mana pe sabie si incepu a lupta cu monstrul.
Se lupta o zi, se lupta doua, pana i-a taiat doua capete. A treia zi balaurul cazu fara puteri. Langa el cazu si cavalerul lipsit de vlaga. Atunci balaurul intreba, abia rasufland:
– Cavalere, tu de fapt, ce ai vrut sa faci?
– Sa beau apa.
– Pai, trebuia sa bei …
—————————————————————————————————————————————————-
Un plus de transparență din partea Microsoft în România
09 Nov. 2014 Scrisoare deschisă în atenția părților interesate
Către clienții și partenerii noștri din România,
Având în vedere investigația Direcției Naționale Anticorupție (DNA) asupra unor serii de contracte din Sectorul Public, inclusiv acorduri de licențiere pentru produse și servicii Microsoft, dorim să vă asigurăm că Microsoft a fost întotdeauna și continuă să fie o companie determinată să respecte cele mai înalte standarde etice și legale. Am analizat cu toată responsabilitatea aspectele aflate în curs de cercetare, asigurând deplină cooperare în investigația DNA. Dat fiind că aceasta este o investigație legală în curs, compania și-a limitat în mod intenționat comentariile publice pe acest subiect.
Comunicările DNA conțin multe acuzații grave, însă este critic de notat că nimic din comunicatele de presă ale DNA nu indică vreo activitate ilegală din partea Microsoft. În același timp, dorim să folosim această oportunitate pentru a vă reasigura că suntem angajați să operăm în conformitate cu cele mai înalte standarde etice și legale, să ne consolidăm practicile de business și să le facem mai transparente.
Model de business centrat pe parteneri
Ne desfășurăm activitățile comerciale în România printr-un ecosistem de 3.000 de companii comerciale înregistrate în Microsoft Partner Network, de la start-up-uri și dezvoltatori de software la reselleri cu valoare adăugată și integratori de sistem. Acest model de business are beneficii economice dovedite, prin efectul de amplificare în economia locală și numărul semnificativ de locuri de muncă de IT legate de Microsoft și partenerii noștri . Microsoft adresează un set foarte divers de segmente de clienți și sectoare economice și, prin urmare, Microsoft Partner Network include parteneri cu expertiză variată de industrie, capabilități și certificări tehnologice. Compania noastră investește în crearea unei piețe a partenerilor din România pe Microsoft Pinpoint, un serviciu ce permite clienților noștri să aleagă din sute de profile de parteneri aprobate. Vom continua să asigurăm clienților noștri posibilitatea de a alege și să oferim partenerilor noștri valoare și vom investi în continuare în oferirea serviciului Pinpoint.
Programe de Conformitate pentru Angajați și Parteneri
Microsoft implementează cu responsabilitate programe de instruire a angajaților și partenerilor noștri de business pentru a respecta legea și cele mai înalte standarde etice și dezvoltăm sisteme de prevenție și detectare a încălcărilor politicilor în vigoare. Când primim sesizări, facem verificări detaliate și luăm măsurile care se impun. Ne asumăm foarte serios această responsabilitate. Standardele Microsoft pentru Conduita în Afaceri și Programul de Conformitate sunt disponibile pe această pagină. Programul include un training anual obligatoriu pentru toți angajații Microsoft și facem acest program disponibil și partenerilor noștri de business din România.
Microsoft interzice actele de corupție față de oficiali guvernamentali și mita, sub orice formă, indiferent dacă este către funcționari publici sau angajați din sectorul privat. Trainingul anti-corupție pentru parteneri Microsoft este disponibil în limba română pe această pagină.
Transmiterea discount-urilor către clienții din Sectorul Public și Companiile de Stat
Compania noastră este determinată să opereze în conformitate cu legile anti-corupție în toate țările în care își desfășoară activitățile comerciale și să ia măsuri pentru a scădea riscul de corupție în ecosistemul nostru de business. În sprijinul acestor obiective, Microsoft a inițiat recent un program important în România și în câteva alte țări, program care va fi extins în curând la nivel global. Prin acest program, oferim semnificativ mai multă transparență modelului indirect de licențiere de tip Enterprise Agreement prin care partenerii noștri revând produse către Clienți Guvernamentali și Companii de Stat.
Programul are două componente importante și ușor de aplicat. Vom informa clientul final în legătură cu orice discount acordat reseller-ului, printr-o declarație clară și simplă – și vom solicita ca discount-urile acordate să fie transmise către clientul final. Credem că aceste măsuri reprezintă pași semnificativi în a oferi clienților noștri finali posibilitatea de a se angaja mai inteligent și mai informați în discuții cu partenerii Microsoft despre preț și discount-uri, precum și de a primi beneficiile acelor discount-uri. Compania noastră consideră că elementele programului de transparență și de transmitere a discount-urilor vor contribui semnificativ la prevenirea și reducerea riscului de corupție.
Prețuri Estimate de Revânzare
Prețurile Estimate de Revânzare (ERP) pentru produse și servicii Microsoft pot diferi în funcție de factori diverși (e.g. produs, volum, program de licențiere, tip de client, regiune). Pentru programele de tip Open, informații despre prețuri estimate de revânzare pot fi consultate pe această pagină.
Prețurile ERP sunt doar orientative. Microsoft nu stabilește prețul final pentru licențele achiziționate prin intermediul partenerilor comerciali Microsoft. Prețul de revânzare poate varia și este determinat exclusiv prin acordul dintre client și reseller.
Transparența este un factor cheie de accelerare a transformării Microsoft pentru a-i ajuta pe clienții și partenerii noștri să fie de succes într-o lume bazată pe mobilitate și cloud – și continuăm să fim deschiși la feedback-ul tuturor părților interesate. Investim de aproape 18 ani în România și viziunea noastră este să fim liderul tehnologic și partenerul de încredere pentru viitorul țării.
Kostas Loukas, în numele echipei de conducere a Microsoft România,
General Manager
Microsoft România….kloukas@microsoft.com
Ultima actualizare: 10 noiembrie 2014