Noua termocentrală a municipiului Oradea, în curs de realizare cu fonduri UE, va fi conectată direct la Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale (SNTGN), ceea ce va aduce o economie de cinci milioane de euro pe an, pentru că nu se va mai plăti tariful de distribuţie. Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, două hotărâri, pentru realizarea investiţiei de racordare a noii termocentrale direct la conducta magistrală, în valoare de 1,8 milioane de euro din proiectul mare al centralei (53 mil. euro), precum şi pentru transferul acestor lucrări de racordare din proprietatea municipiului în cea publică a Statului Român.
‘Centrala pe gaz este cel mai important proiect derulat din fonduri europene, de peste 53 de milioane de euro. Ea trebuie alimentată cu gaz, fie de la distribuitorul de gaz, fie direct prin racordare la Sistemul Naţional de Transport. Deci în loc să cumpărăm de la detailist, să cumpărăm de la en-grosist. Până în prezent, am obţinut avizul pentru branşarea la magistrala SNTGN, adică vom cumpăra fără să mai plătim tariful de distribuţie, deci vom cumpăra din sistemul gestionat de Transgaz. În fapt economiile sunt substanţiale. De ce? Tariful de distribuţie reprezintă cam 25% din preţul gazului. Noi cumpărăm gaz de 20 de milioane de euro într-un an pentru noua centrală. Dacă am fi plătit şi tariful de distribuţie, am fi plătit 25 de milioane de euro. Economia pe care o vom realiza într-un singur an va fi de circa cinci milioane de euro, ceea ce în zece ani va însemna costul centralei. Este o economie importantă pentru Oradea şi care se traduce în faptul că cetăţeanul nu mai plăteşte 15-20% în plus tariful la gigacalorie’, a declarat marţi Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
Cum reţeaua Transgaz este la circa 700 de metri de termocentrală, în documentaţia întocmită pentru finanţarea acestui proiect este inclus şi acest proiect de racordare, în valoare de 1,8 milioane de euro, din cele 53 milioane de euro cât costă centrala pe gaz. Investiţiile făcute prin proiectul european trebuie să fie însă recunoscute de Transgaz ca fiind cheltuieli de racordare. Toate demersurile au fost făcute, a precizat primarul, şi în câteva zile se vor primi aprobările, dar era nevoie de cele două hotărâri de consiliu local, aprobate marţi, prin car aceste lucrări de racordare să se predea la final în domeniul public al statului şi administrarea Transgazului.
Asocierea formată din companiile Elsaco Engineering şi STC SPA, care a câştigat licitaţia pentru construirea noului CET pe gaz, va racorda noile echipamente la sistemul naţional printr-o conductă lungă de circa 945 metri. Lucrările vor fi efectuate, în perioada următoare, sub supravegherea unor specialişti ai Transgaz, după care vor fi predate către SNTGN.
Lucrările la noua termocentrală a oraşului sunt în curs şi se vor finaliza în toamna anului 2015, cel mai târziu în decembrie. Primăria Oradea derulează cel mai mare proiect pe termoficare din ţară, în valoare totală de 77,7 milioane de euro, fonduri UE, prin care se construieşte o termocentrală nouă, pe gaz, prin cogenerare şi se înlocuiesc 17,5 km de conducte magistrale din municipiu. Având termen contractual de 30 luni din martie 2014, proiectul se va implementa până în decembrie 2015, cu un an mai repede. AGERPRES