Bank of England surprinde piețele

0fc981abb33f063e62249f7ac2d5a89c

Banca centrală britanică păstrează ratele dobânzilor la 0,5% în ciuda votului Brexit. Aceștia acționează astfel împotriva predicțiilor majorității experților care se așteptau la tăieri de dobânzi. Cursul lirei sterline urcă rapid.

Bank of England (BoE) păstrează ratele dobânzilor de referință în ciuda efectelor votului Brexit. Autoritatea monetară menține rata cheie a dobânzii pentru aprovizionarea băncilor comerciale cu bani la un nivel minim record, de 0,5%.

Piețele financiare s-au așteptat unanim la o reducere a dobânzii de referință la 0,25%, profilându-se o prăbușire economică. După referendumul britanic pentru ieșirea din Uniunea Europeană ce a avut loc pe data de 23 iunie mulți economiști s-au temut că țara va intra într-o recesiune profundă. Cu dobânzi reduse, creditele, care în general sprijină creșterea economică, sunt și ele mai ieftine.

Brokerii consideră că reducerea de dobândă va sosi atunci în luna august. Banca centrală este într-o situație confuză: pe de o parte, prin reducerea dobânzilor ar transmite un important semnal psihologic, că stă de partea economiei britanice, pe de altă parte este obligată să analizeze faptele și să nu se grăbească să acționeze.

Iar pentru o analiză a consecințelor acum este prea devreme, la doar câteva săptămâni după referendum, spun comercianții. Aprecierea lirei sterline pe parcursul dimineții a arătat faptul că scepticismul actorilor de pe piață față de majorarea dobânzilor a crescut cu puțin timp înainte de luarea deciziei.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bank-of-England-ueberrascht-Maerkte-article18193376.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 + = 32