BANUTII NOBEL

nob_48239CE FAC CASTIGATORII PREMIILOR NOBEL CU BANUTII PIMITI

Laureatii Premiilor Nobel folosesc cele opt milioane de coroane suedeze, echivalentul a 925.000 de euro care insotesc prestigioasa distinctie, in moduri mai putin conventionale.

Potrivit directorului general al Fundatiei Nobel, Lars Heikensten, destinatia data recompensei financiare depinde de tara de origine a laureatilor, de situatia financiara a fiecarui laureat si de ceea ce fac ei in viata de zi cu zi.

De exemplu, francezul Serge Haroche, care a primit Nobelul pentru fizica in 2012, a declarat ca nu a avut timp sa se gandeasca la bani, dar i-ar fi placut sa investeasca in domeniul imobiliar.
La randul ei, austriaca Elfriede Jelinek, castigatoare a Premiul Nobel pentru literatura in 2004 a spus ca banii care au insotit premiul ii vor garanta independenta financiara.
In schimb, trei castigatori in domeniul medicinei si-au vazut de indeplinirea unor vise. Astfel, Sir Paul Nurse si-a restaurat motocicleta; Richard Roberts si-a facut teren de croquet, in fata casei, iar Philip Sharp si-a cumparat un conac vechi.
Din pacate pentru ei, laureatii Premiului Nobel pentru Pace nu se bucura de atata libertate, ei trebuind, chiar daca nu sunt obligati oficial, sa tina seama de incarcatura simbolica a premiului.
Multi dintre ei, precum presedintele SUA, Barack Obama, si Uniunea Europeana au donat banii unor organizatii de caritate.
Altii folosesc banii pentru a sustine propriile proiecte, cum a facut fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, care a finantat grupul de solutionare a conflictelor pe care l-a infiintat.
Cu multi ani in urma, mai exact in 1920, presedintele american Woodrow Wilson a depus banii in banca, una suedeza, ca sa fie pe placul tarii de origine a lui Alfred Nobel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 30