Record de producție energie la barajul celor trei canioane
Nici o construcție realizată de om nu a produs anul trecut atâta energie cât a produs barajul celor trei canioane din China. Cu mândrie compania a anunțat că barajul a produs energie cât 15 centrale nucleare la un loc.
Barajul celor trei canioane din China a ajuns în topul producției mondiale de energie hidroelectrică. Anul trecut uzina imensă din provincia Hubei a produs astfel 98,9 miliarde de kilowați oră. Astfel în 2014 uzina a produs cea mai mare cantitate de energie electrică din hidroenergie, spune compania. Până în prezent, barajul Itaipu din America de Sud a condus clasamentul hidroelectric.
Cele 32 de turbine ale mega-barajului au adunat împreună o capacitate de 22,5 milioane de kilowați – o treime mai mult decât barajul Itaipu de pe râul Parana, administrat de Brazilia și Paraguay și la fel de mult precum 15 reactoare moderne. Conform agenției de știri Xinhua ar fi trebuit arse 49 de milioane de tone de cărbune pentru a obține această cantitate de energie, pe care produs-o în 2014 barajul celor trei canioane.
China este cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră la nivel mondial și are nevoie de aproximativ o jumătate din cărbunele produs la nivel mondial. Chiar dacă hidroenergia se încadrează la domeniul energiilor regenerabile, activiștii pentru protecția mediului critică barajul celor trei canioane. Construcția sa a reprezentat o intervenție majoră și ireersibilă în ecosistemul râului Jangtze. 1,4 milioane de oameni ar fi fost mutați cu forța datorită acestui proiect major. Prima turbină a proiectului a fost pusă în funcțiune în anul 2003, iar capacitatea deplină a fost atinsă în anul 2012.