Bărbații reacționează diferit la stres

IMG_1351

Bărbații se spune că sunt mai buni la parcări, femeile aud mai bine. Asemenea descrieri sunt de cele mai multe ori doar mituri. Dar în cazul atitudinii față de stres, diferențele dintre sexe sunt semnificative.

Stresul poate pune presiune pe organism iar pe termen lung cauzează îmbolnăvire. Cercetătorii de la Universitatea Eberhard Karls din Tübingen au studiat cum reacționează bărbații și femeile la stres și au vrut să afle dacă pot confirma diferențe semnificative în testele de stres aplicate atât bărbaților cât și femeilor. Este deja cunoscut, spre exemplu, faptul că hormonul stresului, cortizolul, este activat în corpul bărbaților în mod diferit decât în corpul femeilor atunci când apar situații tensionate.

Pentru cercetare subiecții au trebuit să rezolve două sarcini. În primul rând au fost rezolvate exemple de calcul contratimp, după care au trebuit să se joace un joc virtual cu mingi, în care pierzătorii erau excluși definitiv. Astfel că participanții ar fi trebuit să resimtă și stresul social.

Toți subiecții au trăit sarcinile printr-un volum mare de stres, ar fi declarat aceștia după încheierea experimentului, indiferent cât de bine s-au descurcat. Cercetătorii au măsurat nivelul de cortizol din sângele subiecților înainte de începerea sarcinilor și în timpul desfășurării lor, concluzionând că valoarea a crescut doar în cazul bărbaților. Acest rezultat este un indiciu pentru faptul că bărbații și femeile percep stresul, dar reacționează diferit la acesta la nivelul organismului. Acest lucru a fost confirmat și de scanările la care fost supus creierul subiecților. Anumite zone au devenit mai active în timpul sarcinilor doar în cazul bărbaților.

Rezultatele sugerează că bărbații și femeile reacționează diferit la sarcinile atribuite. Și ne arată că stresul nu are neapărat o reacție în nivelul de cortizol secretat, spune profesoara Birgit Derntl de la Clinia de Psihiatrie și Pshioterapie a Clinicii Universitare din Tübingen. Oamenii de știință nu pot spune cu certitudine de ce apar aceste efecte.

Este posibil ca bărbații să judece situațiile stresante după principiul “luptă-sau-fugi”, iar femeile să adopte o strategie mai degrabă “atrage-și-împrietenește”, deci caută să reducă stresul prin colaborare.

http://www.n-tv.de/wissen/Maenner-gehen-anders-mit-Stress-um-article19691802.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 32