Bataia de joc din anii anteriori a facut ca pentru cei zece mii de euro la SRL-D, o capcana de altfel, numarul de cereri sa fie la jumatate fata de 2014

economia-romaniei-va-creste-cu-3-2-in-2015-si-cu-4-in-2018-programul-de-convergenta_size9


Tinerii care doresc sa isi lanseze propria afacere cu fonduri nerambursabile de la stat (maxim 10.000 de euro) au avut ocazia de a isi inregistra planurile de afaceri, online, in perioada 10-24 septembrie. Din pacate insa, programul antreprenori debutanti in afaceri (microintreprinderi de tip SRL-D) nu a mai starnit interesul din anii trecuti, in sesiunea 2015 fiind depuse doar 580 de planuri de afaceri, spre deosebire de 1261 in sesiunea din 2014.

Care sunt totusi motivele pentru care acest program a devenit greu accesibil tinerilor iar numarul cererilor s-a injumatatit?

O scurta analiza comparativa facuta de Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), arata diferentele in ceea ce priveste inscrierea in cadrul programului SRL-D.

In 2015 au fost realizate unele modificari care au transformat acest program intr-un instrument de finantare ineficient. Astfel, pe scurt avem urmatoarele date:

2014

1261 planuri de afaceri depuse pana la momentul inchiderii aplicatiei
900 planuri de afaceri depuse in primele 24 de ore de la deschiderea aplicatiei
concurenta de 1/3
durata de implementare a planului de afaceri – 12 luni
cheltuieli decontate prin mai multe cereri de tragere.

2015

580 planuri de afaceri depuse pana la momentul inchiderii aplicatiei
120 planuri de afaceri depuse in primele 24 de ore de la deschiderea aplicatiei
concurenta de 1/1
durata de implementare a planului de afaceri – doar o luna
cheltuieli rambursate la sfarsitul proiectului.

Domnul Florin Jianu, presedintele PTIR, considera ca: „Programul SRL-D a fost timp de 4 ani cea mai buna initiativa pe care tinerii, in special, o accesau pentru a deveni antreprenori. Astazi, la momentul incheierii perioadei de depunere a planurilor de afaceri, prin numarul mic de inscrieri debutantii arata inaplicabilitatea programului in forma actuala.

De ce?


Doar o luna alocata implementarii proiectului este cu mult prea putin si pentru o persoana experimentata, daramite pentru un debutant.

Pareri:
Solicitantii de aceste fonduri , sa se uite atent ce au patit alti solicitanti cu asa zisul program MINIMIS. A fost HG 274 /2013, s-au intocmit preste 7.000 de proiecte ,din care 2400 au intrat in evaluare avand minim 90 de puncte
Programul a fost esalonat pe doi ani 2014 si 2015 , cu impartirea sumei alocate pe cei doi ani.
Au asteptat beneficiarii sa fie chemati sa contracteze proiectele pe anul 2015 ,unii au facut si cheltuielile (aici era vorba de cca 100.000 de euro nerambursabili) si s-a constatat ca HG nu este legal, ca nu sunt fonduri pe anul 2015 , nu s-au introdus in buget cu sau fara intentie banii
si cei peste 600 de beneficiari unii vor intra in faliment pentru ca au facut cheltuieli si nu li se mai ramburseaza ,altii pierd doar cheltuielile cu consultanta si speranta

Deci dragi solicitanti, ganditi-va de doua ori , inainte de a cheltui , pentru ca aceste fonduri guvernamentale care pana la aceasta data erau cele mai sigure si foarte eficente , acum au devenit o capcana periculoasa de a te ingloda in datorii , sa pierzi casa si bruma de agoniseala ,guvernantii actuali au devenit iresponsabili si cuvantul lor nu valoreaza doi bani

Pe de alta parte majoritatea tinerilor care invata si vor sa isi puna in aplicare un plan/proiect, realizeaza ca nu are fonduri de unde sa stranga banutii de start. Sa nu mai zic de riscuri si neprevazute.

Finantatorii tai ca tanar sunt parintii si neamurile care in ziua de azi e de stiut ca nu prea ai posibilitate sa strangi de la ei asa ca startul nu iti este start.

Ar trebui altfel pusa problema pentru dezvoltarea antreprenorilor tineri si a tarii acesteia: Organizatia care filtreaza proiectele ar trebui sa decida care merita finantate, sa le finanteze cu conditia ca pe o perioada de 2-3 ani sa fie alaturi de afacere in consilierea si coordonarea ei pe baza planului initial. Se poate spune un fel de ucenicizare.

Sursa: Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 − 63 =