Noi cercetări au descoperit că adulții cu vârsta peste 45 de ani care au consumat zilnic o medie de 700 de grame sau mai mult de băuturi îndulcite cu zahăr au prezentat un risc mai mult decât dublu de deces din afecțiuni cardiace, ca urmare a unui studiu efectuat pe o perioadă de șase ani de zile.
Cercetătorii s-au uitat de asemenea la efectul mâncărurilor pline de zahăr asupra riscului de deces, dar se pare că nu există un impact semnificativ asupra cazurilor de deces prematur. Băuturile prezintă un risc unic. Atunci când caloriile vin în formă lichidă, ele sunt metabolizate de ficat, ceea ce reprezintă un aspect unic, spune autorul studiului Jean Welsh, un profesor asistent la Emory University in Atlanta.
Corpul pare să nu poată compensa pentru caloriile lichide la fel de bine cum o face pentru caloriile din alimente îndulcite. Iar acest lucru se întâmplă pentru că, caloriile din alimente sunt metabolizate mai lent din moment ce ele conțin în general grăsimi sau proteine care încetinesc eliberarea de glucide din mâncăruri.
Este important de reținut că în timp ce studiul a reușit să pună în evidență o conexiune între băuturile zaharoase și riscul de deces în grupul studiat, cercetările nu au fost concepute pentru a dovedi o legătură cauză-efect. Studiile anterioare au prezentat o conexiune între produsele îndulcite cu zahăr și obezitate precum și unele afecțiuni cronice, spun cercetătorii. Dar nimeni nu a căutat până acum o asociere între zahărul adăugat în alimente și riscul de deces.
Studiul a inclus inițial 30.000 de persoane cu vârste peste 45 de ani. Dar cercetătorii au exclus pe oricine care prezenta semne de afecțiuni cardiace sau diabet tip 2, pentru a face mai facilă asocierea consumului de zahăr cu riscul de deces prematur pe perioada studiului. Studiul final a inclus aproape 18.000 de oameni.