Băuturile dulci accelereaza îmbătrânirea creierului

Consumul de băuturi dulci este asociat cu semne ale îmbătrânirii accelerate și semnele precoce ale bolii Alzheimer, conform unui nou studiu. Cercetatorii au folosit date de la peste 4.000 de persoane cu varste de peste 30 de ani, examinandu-le creierul cu M.R.I. si masurandu-le memoria cu teste psihologice. Toti au completat chestionare de frecvență alimentară bine validate.

Aportul de zahar din băutură este o măsură indirectă a cantității de zahăr din dieta noastră, care este dificil de măsurat cu precizie. Autorii au numit “băuturile dulci” ca fiind soda, sucurile de fructe, care pot conține zaharuri adăugate. Studiul, în cazul Alzheimer & Dementia, a constatat că, în medie, cu cat mai multe bauturi dulci sunt consumate, cu atât volumul total al creierului este mai mic și scorurile sunt mai scăzute la testele de memorie. Contracția creierului este legată de un risc crescut de boală Alzheimer.

În comparație cu cei care nu beau băuturi zaharoase, cei care beau una sau două pe zi au avut un volum redus al creierului echivalent cu 1,6 ani de îmbătrânire normală, iar scorurile de memorie mai mici care echivalează cu 5,8 ani de îmbătrânire. Cei care au băut mai mult de două au avut un volum al creierului echivalent cu doi ani de îmbătrânire normală și scoruri mai mici ale memoriei cu echivalentul a 11 ani.

Cercetătorii au controlat diabetul, tensiunea arterială, colesterolul, fumatul și multe alte caracteristici de sănătate și comportament.

https://www.nytimes.com/2017/04/24/well/eat/sugary-drinks-brain-aging.html?action=click&contentCollection=Well&module=RelatedCoverage&region=EndOfArticle&pgtype=article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =