BCE a luptat pentru a stimula economia din zona euro

_86997580_86991050

Banca Centrală Europeană (BCE) a luptat pentru a susține redresarea economică din zona euro prin reducerea ratei dobânzii cheie și extinderea programului de stimulare. Rata de depozitare a fost redusă de la -0.2% la -0.3%, pentru a împinge băncile să împrumute bani în loc să-i depoziteze la BCE.

Banca a extins, de asemenea, programul de stimulare lunar prin cumpararea de obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de dolari, timp de șase luni până în martie 2017, dar a mentinut rata principală a dobânzii la un nivel record de 0,05%.

Președintele BCE Mario Draghi a declarat la o conferință de presă că programul său de stimulare-cumpărare de obligațiuni, sau relaxarea cantitativă (QE), a funcţionat. Însă, o extindere a QE a fost necesară pentru a aduce inflația scăzută de prea mult timp înapoi spre tinta de 2% a BCE.

Reducerea ratei dobânzii la depozitele bancare overnight înseamnă că băncile în vigoare plătesc mai mult pentru deținerea rezervelor la BCE. Politica este concepută pentru a face mai profitabil pentru bănci să ofere împrumuturi pentru consumatori și întreprinderi, asigurând fluxul liber de bani. Cu toate acestea, majoritatea analistilor se asteptau ca BCE să ia măsuri mai drastice.

BCE a abordat inflație scăzută, în prezent, de 0,1% , un potențial obstacol în calea creșterii puternice. Draghi a declarat la conferința de presă că inflația din zona euro pentru 2016 este de așteptat să ajungă la 1%, mai degrabă decât la 1,1% estimat anterior. Pentru 2017, inflația este de aşteptat să ajungă la 1,6%, în scădere de la prognoza anterioară de 1,7%.

http://www.bbc.com/news/business-34996922

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =