BCE ar putea face cadou 1300 de euro pe cap

imago69575903h

Ideea este oarecum tentantă: pentru a sprijini economia, BCE ar putea pur și simplu să arunce bani din elicopter. Însă banca centrală ne asigură că nu are astfel de intenții. O bancă suedeză crede în cadouri din partea BCE.

Banca Central Europeană ne asigură încă o dată că nu vom vedea curând elicoptere care să arunce cu bani asupra noastră. Însă presa este plină de astfel de discuții privind cadourile pe care le-ar putea face BCE.

Cel mai recent exemplu l-a oferit banca suedeză Nordea. Aceasta oferă și o sumă concretă: în lupta împotriva inflației reduse, BCE ar putea achita direct o sumă de 1300 de euro fiecărui locuitor al spațiului euro.

Acest lucru s-ar traduce pentru bancă într-o pierdere de 444 de miliarde de euro, estimează suedezii. BCE ar putea, cu toate acestea, să facă față unei astfel de acțiuni. Aceasta este limita superioară în cazul în care banca se decide să trimită direct cecuri cetățenilor, spune șeful Nordea și analist al pieței de acțiuni, Jan von Gerich.

În cazul în care BCE este pregătită să lucreze cu un capital propriu negativ, ar putea să miște și sume mai mari de bani, spune von Gerich. Independența lor ar fi însă amenințată în acest caz. Guvernele țărilor euro ar trebui atunci să adune capital pentru BCE. Băncile centrale din țări precum Chile sau Republica Cehă au operat în trecut pe baza unui capital propriu negativ.

Conducerea BCE scoate însă din discuție posibilitatea oferirii unor astfel de cadouri financiare directe, numite uneori și “bani din elicopter”, pentru a majora inflația. Banii din elicopter nu sunt în prezent un concept interesant pentru a fi discutat în consiliul BCE, spune unul din directorii băncii centrale, Benoît Coeuré.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EZB-koennte-pro-Kopf-1300-Euro-verschenken-article17364251.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 23